Nieuw vaccin tegen malaria ontwikkeld

Een medisch team onder leiding van de Colombiaan Manuel Patarroyo heeft een vaccin ontwikkeld tegen malaria dat een hogere bescherming biedt dan voorgaande vaccins. Dit blijkt uit een artikel in het Britse medische weekblad The Lancet dat vandaag verscheen. Eerder al had Patarroyo van het San Juan de Dios ziekenhuis in Bogota dergelijke mededelingen gedaan, maar er bestond toen kritiek op de opzet van zijn onderzoek.

Het nieuwe vaccin werd getest op 1.548 vrijwilligers van wie de helft drie doses met het vaccin ontving en de andere helft een placebo (nepmiddel). Van degenen die het vaccin ontvingen bleek 34 procent beschermd tegen een eerste aanval van malaria. Ook bood het bescherming tegen aanvallen van de ziekte bij patiënten die al malaria hadden. Dit is een beter resultaat dan bij alle voorgaande experimentele malaria-vaccins, waarbij geen grotere effectiviteit dan dertig procent wordt bereikt. Het vaccin is vooral effectief bij kinderen tot vier jaar. Zij blijken voor 77 procent beschermd tegen een eerste malaria-aanval. Jaarlijks overlijden ruim een miljoen mensen aan malaria. De meeste van de slachtoffers (800.000) zijn kinderen tot 5 jaar oud in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahel.

Een malaria-vaccin zoals ontwikkeld door Patarroyo biedt alleen gedeeltelijke bescherming tegen de plaatselijke stam van de ziekteverwekker falciparum. In andere streken heeft de parasiet een andere gedaante. Voor Westerse reizigers is een dergelijk vaccin daarom niet geschikt. Zij blijven aangewezen op chemische anti-malariamiddelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt tegenwoordig weer de nadruk op klassieke middelen als klamboes en bestrijding van malaria-muskieten.