JAMTAART

Taart gevuld met jam is een eeuwenoud uitvloeisel van winters gebrek aan verse zachte vruchten waarmee een taart gevuld kan worden. Uiterlijk lijkt deze taart op een simpele cake: niemand die weet dat in zijn luchtig hart de inhoud van een kleine pot jam ligt besloten.

voor 6-8 punten:

150 gram zachte boter + iets extra voor het invetten

150 gram fijne tafelsuiker

3 grote eieren

snufje zout

2 1/2 milliliter (1 theelepel) vanille essence

260 gram gezeefde bloem + 1 eetlepel

1 zakje bakpoeder

300 gram dikke vruchtenpuree uit pot, of jam naar keuze

1/8 liter room of crème frache (facultatief)

Klop de boter met een mixer romig. Klop er geleidelijk aan de suiker door tot een bleek en luchtig mengsel is verkregen. Klop er dan een voor een 2 van de eieren door met de vanille essence en het bakpoeder. Roer het derde ei los in een kommetje en klop daarvan de helft door het beslag (bewaar de rest). Klop tot slot beetje bij beetje de bloem door het beslag. Vet een springvorm van circa 20 centimeter doorsnede in met boter en bestuif de vorm met de eetlepel bloem. Schep 2/3 van het dikke beslag in een spuitzak met een gladde en grote spuitmond (zet de rest van het beslag tijdelijk in de ijskast zodat het niet te zacht wordt). Spuit het beslag in een spiraal op de bodem van de vorm en werk daarbij van buiten naar binnen toe. Strijk het beslag met een spatel glad zodat de bodem gelijkmatig is bedekt. Laat het beslag in de bakvorm 10 minuten opstijven in de ijskast. Lepel dan de vruchtenpuree of de jam gelijkmatig uit over het beslag en laat rondom een rand van circa 3-4 centimeter beslag vrij. Spuit op dezelfde manier vanaf de rand het resterende beslag over de vruchtenpuree en strijk het oppervlak glad. (De vruchtenpuree mag absoluut niet met de rand van de springvorm in contact komen anders rijst de onderkant van de taart niet.) Roer een snufje zout door het resterende ei en bestrijk daarmee het oppervlak van de taart. Bak de taart 45 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden celsius). Laat de taart afkoelen alvorens hem uit de vorm te nemen. Snijd de jamtaart in punten en geeft er apart lobbig geslagen room bij of losgeroerde crème frache bij.

    • Florine Boucher