Frankrijk redt eer met ontvangst van Rushdie

PARIJS, 19 MAART. Frankrijk heeft zijn eer gered. Op initiatief van minister van cultuur Jack Lang is Salman Rushdie, de door ayatollah Khomeiny ter dood veroordeelde Britse schrijver, gisteren in Parijs ontvangen. De afgelopen drie jaar is de auteur van de Duivelsverzen drie keer de toegang geweigerd tot het "land van schrijvers en kunstenaars' (Jack Lang) zoals Rushdie zelf onlangs in een Franse tv-uitzending onthulde.

Naar verluidt besliste president Mitterrand op voorstel van Lang en tegen het advies van minister Dumas (buitenlandse zaken) in dat Rushdie moest worden ontvangen. Drie dagen voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen heette minister Lang de schrijver welkom op een tot het laatste moment geheim gehouden bijeenkomst in de Grande Arche in La Défense, waarvoor een kleine honderd Franse schrijvers, intellectuelen en politici waren uitgenodigd.

De toon van de af en toe emotionele ontmoeting, die twee uur duurde, werd gezet door Claude Lanzmann, de auteur van Shoah, die zei: “Hij is ter dood veroordeeld. Wij zijn dat niet. Wij zijn solidair, maar hij is solitair.” Rushdie toonde zich gelukkig dat “het land van de Verlichting zich engageert in een strijd wanneer de waarden van de mensheid op het spel staan”.

Het gesprek ging vooral over cultuur, de islam en het conflict tussen theocratie en democratie, maar Rushdie wees erop, “zonder een politicus te willen zijn”, dat economische en financiële maatregelen tegen Iran van de G 7 - de grootste zeven industrielanden - beslissend kunnen zijn. Hij zei hetzelfde onlangs tegen de Britse premier, John Major, die hem in zijn ambtswoning ontving.

Aan de bijeenkomst namen enkele belangrijke politici van de huidige oppositie deel zoals ex-minister Simone Veil en de liberaal Alain Carignon en de gaullist Alain Toubon, die beiden als kandidaat voor de opvolging van Lang als minister van cultuur gelden. Gisteravond had Rushdie een diner met François Léotard, de president van de Parti Republicain en gegadigde voor het Elysée, alsmede Nicolas Sarkozy, de burgemeester van de sjieke Parijse voorstad Neuilly en een vertrouweling van RPR-leider Jacques Chirac.

De betrekkingen tussen Frankrijk en Iran zijn slecht sinds de Iraanse oud-premier Chapour Bhaktiar in augustus 1991 in een Parijse voorstad door Iraniërs werd vermoord. De rechter-commissaris die met het onderzoek in de zaak-Bhaktiar is belast waarschuwde onlangs, zonder Iran met name te noemen, voor het gevaar van nieuwe terroristische aanslagen in Frankrijk.

    • Jan Gerritsen