Foto: PANMUNJON - Op 77-jarige leeftijd is de ...

Foto: PANMUNJON - Op 77-jarige leeftijd is de Noordkoreaanse oorlogsveteraan Li In-mo gisteren herenigd met vrouw en kinderen, kort nadat zijn invalidewagentje bij Panmunjon de bestandslijn tussen Zuid- en Noord-Korea was overgeduwd.

Li, krijgsgevangen gemaakt tijdens de Koreaanse oorlog in 1951, zat in Zuid-Korea tot 1988 in de gevangenis. Communist door dik en dun, bracht Li gisteren wel kauwgum als cadeautje mee. Een Noordkoreaanse koortje fleurde het roerend weerzien van Li en zijn familie op met pro-herenigingsliederen. Zuid-Korea leverde de veteraan uit om de spanningen met haar noorderbuur te verminderen. Vorige week bracht Noord-Korea haar troepen in staat van paraatheid, uit protest tegen de gemeenschappelijke Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefeningen in het zuiden. De spanningen namen verder toe toen Noord-Korea aankondigde uit het Niet-Proliferatie Verdrag (NPT) te stappen, een verdrag om de verspreiding van nucleaire wapens te verhinderen, om internationale inspecteurs op zoek naar kernwapens de toegang tot het land te blokkeren. Het in Wenen gevestigde Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft Pyongyang tot het eind van deze maand de tijd gegeven de inspecteurs alsnog toe te laten. Als Noord-Korea blijft weigeren, kan het land economische sancties van de Verenigde Naties tegemoet zien. Ongeveer 500 Noord-Koreanen verwelkomden Li bij zijn aankomst In Panmunjom. Zijn ontvangst stond in schril contrast met zijn geruisloze vertrek uit Zuid-Korea.Nadat hij in 1988 uit de gevangenis was vrijgelaten, leefde Li in de zuidelijke stad Kimhae. Ondanks druk van de Zuid-Koreaanse autoriteiten bleef hij weigeren het communisme te veroordelen. (Foto Reuter)