Faillissement van DAF kost overheid ruim 212 miljoen

ROTTERDAM, 19 MAART. Het faillissement van DAF kost de overheid niet alleen 30 miljoen gulden aan achtergestelde leningen, maar ook nog 20 miljoen gulden aan aandelenkapitaal.

Opgeteld bij de 162,4 miljoen gulden die de overheid aan technisch ontwikkelingskrediet aan de Eindhovense vrachtwagenfabrikant heeft verstrekt komt het totale verlies in DAF de Nederlandse staat op een bedrag van ruim 212 miljoen gulden te staan. Dit blijkt uit antwoorden van minister Andriessen van economische zaken op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Rosenmöller (Groen Links) en Tommel (D66).

Het mogelijke verlies van de overheid in DAF dat de minister schetste, staat in schril contrast met het bedrag dat de bewindsman in een mondeling overleg met de Tweede Kamer op 23 februari noemde. Andriessen sprak toen over een bedrag van 30 miljoen gulden dat voor de overheid verloren ging. Terwijl de banken er volgens hem 200 miljoen gulden bij inschieten.

De minister schrijft nu dat hij toen de aandacht vroeg voor de directe vermogensverliezen. Het bedrag van 30 miljoen betrof een achtergestelde lening. De minister maakte zijn excuses aan de Kamerleden omdat hij in februari een staatsbelang van 2 procent in het aandelenkapitaal van DAF over het hoofd heeft gezien. Dat had de Nationale Investerings Bank in handen voor rekening van de staat door de herstructurering van DAF in de jaren 80. Daarvoor werd 20 miljoen gulden betaald. Maar die aandelen zijn nu niets meer waard.