Egypte vraagt VS niet om uitlevering Abdel-Rahman

KAIRO, 19 MAART. De Egyptische autoriteiten hebben gisteren gezegd de blinde sjeik Omar Abdel-Rahman niet te kunnen veroordelen, ook al wordt hij door de Verenigde Staten uitgeleverd, omdat het aan bewijzen tegen hem ontbreekt. Volgelingen van de Egyptische islamitische geestelijke worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag in het World Trade Centre in New York op 26 februari.

De immigratierechter van de Amerikaanse stad Newark had eergisteren bepaald dat de Amerikaanse autoriteiten de 54-jarige Abdel-Rahman kunnen uitwijzen, maar dat hij daartegen in beroep kan gaan. Egypte heeft bij monde van generaal Bahaeddine Ibrahim verklaard dat de blinde sjeik weliswaar geldt als "de inspirator van de militante moslims' die in Egypte tientallen mensen hebben gedood om het land te vernietigen. Het zou echter voor Egypte onmogelijk zijn de sjeik voor de rechter te dagen. “Tot nu toe lopen er geen speciale aanklachten tegen Omar Abdel-Rahman en ontbreekt het aan bewijzen om hem te dagvaarden op grond van in Egypte gepleegde misdrijven.”

Het doel van de beweging van Abdel-Rahman, El-Gama'a el-Islamiya, is de omverwerping van de Egyptische regering, om van het land een islamitische staat te maken. De blinde sjeik heeft in Egypte driemaal voor de rechter gestaan, maar is steeds vrijgesproken. Aanklachten tegen hem betroffen onder andere zijn veronderstelde rol in de moord op president Sadat in 1981. Ook wordt hij ervan verdacht achter de recente aanslagen op buitenlandse toeristen en toeristische trekpleisters te zitten. De twee verdachten van de bomexplosie in het World Trade Centre bezochten regelmatig de moskee in New Jersey waar Abdel-Rahman zijn preken hield. (Reuter)