Damrak blijft positief gestemd

AMSTERDAM, 19 MAART. De Duitse renteverlaging, positief nieuws over de Britse economie en een vaste New Yorkse beurs benadrukte de vaste ondertoon die het Damrak vanmorgen liet zien. De EOE-aandelenindex naderde de 320 punten, een nieuw hoogterecord.

AMSTERDAM Bij kalme handel konden vele fondsen zich optrekken. Daar tegenover stond een flauwe dollar en aarzelende Europese beurzen die meer van de Duitse Bundesbank hadden verwacht. Tegen het einde van de ochtendhandel was de stemmingsindex algemeen met 0,3 punt gestegen tot 107,9. De obligatiemarkt was prijshoudend. Slechts enkele aandelen noteerden lager. Voorop liep Ahold, die nog steeds te lijden heeft van de aangekondigde grote claimemissie. De koers daalde nog eens 70 cent naar 94,70. Bij ING, Gist-brocades, Stork en Hoogovens ging de koers fractioneel achteruit.

Van de internationals lag Unilever het beste in de markt met een vooruitgang van 1,40. Koninklijke Olie steeg ondanks afkalvende dollarkoers dubbeltje tot 161,90.

Wolters Kluwer steeg 1,10 naar 89,80. Elsevier won 90 cent op 130,20 gulden. Heineken mocht een gulden omhoog naar 191,30. DSM won 1,10 op 81,40. Volker Stevin liet 2 gulden koerswinst op 60 zien.

NEW YORK Onder invloed van een hogere obligatiemarkt en gesteund door de rentedaling in Europa konden de koersen over een breed front aantrekken. Het Dow Jones Industrial gemiddelde steeg met 38,90 punten tot 3.465,64.

LONDEN Na een prijshoudend begin van de handel zorgden afglijdende aandelenkoersen nadien voor een daling van het het FT-100 gemiddelde van 11 punten tot 2.868. De omslag in de Britse werkloosheidscijfers zouden het einde van de recessie inluiden, maar dit nieuws deed weinig om de markt te stimuleren.

FRANKFURT Een nauwelijks veranderend koersniveau kenmerkte de Duitse beurs vanochtend. Het Dax-30 koersgemiddelde stond tegen het einde van de ochtendhandel op 1.696,65 vrijwel gelijk met het slot van gisteren.

TOKIO Dalende aandelenkoersen deden het Nikkei-225 koersgemiddelde vandaag 190,73 punten (ruim 1 procent) inzakken tot 18.537,17.