Weer prominente Algerijn bij aanslag gedood

ALGIERS, 18 MAART. In Algiers is gisteren opnieuw een prominente persoonlijkheid vermoord.

Laadi Flici, die arts was en een vooraanstaand intellectueel, werd in zijn werkkamer in de oude stad van Algiers doodgeschoten door een man die zich had aangediend als een patiënt, zo deelde de politie mede. Flici was tevens lid van de Nationale Raadgevende Vergadering, het lichaam dat in plaats is gekomen van het ontbonden parlement. Het was de vierde moordaanslag op vooraanstaande Algerijnen die met het huidige bewind zijn geassocieerd binnen drie dagen. Dinsdag werd oud-minister van onderwijs Djalali Liabes gedood en liep minister van arbeid Tahar Hamdi verwondingen op bij een aanslag. Een dag eerder werd ook een hoge ambtenaar het slachtoffer van een gewapende aanslag. Hij ligt nog in coma. De aanslag op Flici onderstreept dat de nieuwe strategie van de verboden islamitische fundamentalistische beweging is om de politieke leiders zelf zoveel mogelijk uit de weg te ruimen. Het persbureau AFP citeerde de leider van het verboden Islamitische Vakverbond, Omar Eulmi, dat is verbonden met het eveneens verboden Front van Islamitische Redding (FIS). Deze roept op casettebandjes die bij moskeeën worden afgespeeld zijn aanhangers op “alle agenten van de machthebbers te doden”. Hij omschrijft ook de gematigde moslims, die bereid zijn tot samenwerking met de regering, als “goddelozen”. Eulmi dringt er bij gevluchte fundamentalisten op aan om uit het buitenland terug te keren en zich bij de strijd tegen de regering aan te sluiten. Volgens door AFP aangehaalde bronnen in Algiers hebben activisten in moskeeën, waar het verzet tegen de regering zich concentreert, instructies gekregen dezer dagen voor zoveel mogelijk onrust te zorgen. (AFP, AP)