Volmac boekt 38 pct minder winst

ROTTERDAM, 18 MAART. De nettowinst van het automatiseringsconcern Volmac is vorig jaar met 37,8 procent gedaald tot 74,7 miljoen gulden. Volmac handhaaft de traditie om tachtig procent van de winst uit te keren aan de aandeelhouders zodat de automatiseerder een dividend kan uitbetalen van 1,45 gulden (1991: 2,20 gulden).

Na de bekendmaking van de - beter dan verwachte - jaarcijfers en het dividend schoot de koers van Volmac op de Amsterdamse effectenbeurs met bijna 20 procent omhoog. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel, dat gisteren sloot op 15 gulden, 17,80 gulden. "Vooral het beter dan verwachte dividend zorgt voor vraag naar de aandelen", aldus een beurshandelaar.

De netto winst is volgens Volmac onder meer gedrukt door een voorziening van 26 miljoen gulden voor reorganisatiekosten. Opmerkelijk is dat het bedrijfsresultaat van Volmac veel minder sterk is gedaald dan de prognose - 30 tot 40 procent lager - die het bedrijf zelf in september uitsprak.

De reorganisatie is volgens Volmac een gevolg van de verwerving door het Franse Cap Gemini Sogeti, in augustus vorig jaar, van een meerderheidsbelang van 58 procent. De extra kosten zijn ontstaan door herplaatsing van personeel en samenvoeging van vestigingen. De vestigingen van Cap Gemini en Volmac in Nederland (in totaal 3.200 werknemers) moeten opgaan in een nieuwe onderneming Cap Volmac. Het Duitse conglomeraat Daimler-Benz heeft overigens een belang van 34 procent in Cap Gemini, met een optie dat uit te breiden tot 51 procent.

Volmacs omzet verminderde met 7,4 procent, van 924 miljoen tot 855,8 miljoen gulden. Aangezien de bedrijfslasten minder sterk daalden, van 756 miljoen tot 731,2 miljoen, zakte het bedrijfsre- sultaat met een kwart: van 168 miljoen tot 124,6 miljoen gulden.

Volmac wil "gezien het huidige economische klimaat" geen prognose geven voor de winstontwikkeling in 1993.