VN schorsen overleg Somalische leiders na treffen bij Kismayu

ADDIS ABEBA, 18 MAART. De Verenigde Naties hebben gisteren onderhandelingen over een verzoening in Somalië opgeschort tot de situatie in de havenstad Kismayu is gekalmeerd.

Naar aanleiding van gevechten begin deze week bij Kismayu verliet een van de belangrijkste Somalische krijgsheren, generaal Mohamed Aideed, gisteren boos de besprekingen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De Verenigde Staten, die nog steeds het bevel voeren over de interventiemacht in Somalië, hebben inmiddels versterkingen van 500 man gestuurd naar Kismayu.

De onrust om Kismayu ontstond nadat de mannen van Mohamed Said Hirsi, beter bekend als Morgan, slaags raakten met de aanhangers van zijn rivaal Omar Jess. Bij de confrontatie tussen Morgan en Jess vielen enkele tientallen gewonden. Volgens Aideed is zijn bondgenoot Jess geheel uit Kismayu verdreven. Hij heeft de geallieerden er herhaaldelijk van beschuldigd de kant van Morgan te kiezen. Geallieerde woordvoerders ontkenden echter dat dit het geval was en spraken bovendien tegen dat Morgan zich met zijn bescheiden troepenmacht geheel meester zou hebben gemaakt van Kismayu.

Twee weken geleden waren de meeste Amerikaanse troepen uit Kismayu vertrokken en hadden ze ter plaatse het bevel overgedragen aan de Belgen, die ongeveer 900 man in het gebied hebben. De Amerikanen zullen samen met de Belgen onderzoeken wat er dinsdag precies is voorgevallen.

De Amerikaanse woordvoerder Fred Peck beschuldigde Morgan er gisteren van zich van terroristische methoden te bedienen. Zo zou hij 2.000 burgers, vooral vrouwen en kinderen, als een menselijk schild hebben gebruikt voor zijn manschappen. Op die manier weerhield Morgan de Belgische militairen ervan om zijn mannen met behulp van pantserwagens te verjagen.

Peck zei overigens niet te verwachten dat de ontwikkelingen in Kismayu de overdracht van het bevel over de gehele hulpoperatie van de VN zou vertragen. De Amerikanen sturen nog steeds aan op een spoedige overdracht, die wellicht begin mei zijn beslag zou kunnen krijgen.

De secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren in New York een verklaring uitgegeven, waarin hij betreurt dat het in Kismayu tot nieuw geweld is gekomen. Hij drukte de partijen bij het overleg in Addis Abeba op het hart zich door de confrontatie niet van de wijs te laten brengen en samen te blijven werken aan een nationale verzoening. (AP, Reuter, AFP)