Verplaatsing wedstrijd kost Spartak Moskou tientallen miljoenen roebels; Feyenoord-fans in problemen met visum

MOSKOU, 18 MAART. De wedstrijd tussen Spartak Moskou en Feyenoord had voor de thuisclub moeten uitdraaien op een sportief én commercieel succes. Sportief kan het vanavond nog goed komen als Spartak de 1-0 voorsprong op Feyenoord in eigen stad gaat verdedigen. Maar commercieel is het nu al een drama. Het uitstellen en verplaatsen van de wedstrijd van het grote olympische stadion Loezjniki naar het kleine stadion van Torpedo gaat Spartak Moskou volgens vice-voorzitter Gennadi Znajevski tientallen miljoen roebels kosten.

Bovendien is het niet uitgesloten dat de Moskouse supporters vanavond in opstand komen tegen hun eigen club. Bijna vijftigduizend fans, die volgens Znajevski gisteren een kaartje op zak hadden, zullen de wedstrijd vanavond namelijk niet met eigen ogen kunnen zien. Voor hen is in het stadion van Torpedo, dat slechts vijftienduizend toeschouwers kan bergen, geen plaats. Alleen de "gasten' uit Nederland kunnen zeker van zijn een plek. Voor hen zijn tweeduizend aparte plaatsen gereserveerd.

Wat dat vanavond moet worden met de Moskovieten, die voor een dichte poort komen te staan, is de vraag. Want de ongedurigheid van de Spartak-fans heeft zich gistermiddag, toen de wedstrijd nog niet definitief was afgelast, al gemanifesteerd. Met paarden en wapenstok werden ze voor het Loezjniki-stadion, waar de wedstrijd aanvankelijk gespeeld zou worden, door de politie in toom gehouden en uiteengedreven. De leiding van Spartak heeft uit voorzorg daarom de voltallige "veiligheidsdienst' van het olympisch stadion - met ruim honderdduizend plaatsen een van de grooste stadions van Europa - in ieder geval gevraagd om vanavond in het Torpedo-stadion orde te bewaren.

Onduidelijk is ook hoe het de honderden Feyenoord-fans buiten het stadion zal vergaan. Officieel zijn er 750 supporters naar Moskou meegereisd. Volgens de supportersclub van Feyenoord zijn er echter evenzoveel op eigen gelegenheid naar Rusland gevlogen. De visa van hen lopen vandaag af. Met hun geld is het niet beter gesteld. Velen wisten gisteravond niet of ze een extra nacht in hun hotel (kosten van vijftig tot honderdvijftig dollar, exlusief de woekerprijzen die er in de valutabars voor een biertje worden gevraagd) wel konden betalen.

Ongeveer 230 supporters hadden zelfs gisteren al moeten terugvliegen. Ze hadden een ééndaagse trip geboekt en zouden na de wedstrijd om elf uur weer weggaan. Maar toen hen gisteren bekend werd dat de wedstrijd niet zou doorgaan, hebben ze hun kampement opgeslagen in de Moskouse vestiging van MacDonalds aan het Poesjkinplein. Ze weigerden daar gisteravond weg te gaan, voordat er door het bestuur van Feyenoord over hun lot zou zijn beslist.

Voorzitter Jorien van den Herik was daartoe gisteravond echter niet bij machte. Hij kon de supporters in hotel Kosmos alleen toezeggen dat hij zou doen wat hij kon. “Maar ik kan ze natuurlijk ook niet van de straat plukken”, aldus Van den Herik terwijl een schier ontelbare hoeveelheid prostituée's het spektakel van een afstandje bezag. Hetgeen hem kwam te staan op kwalificaties als: “een teringzooi” en “zwaar kut”. “Wij komen hier toch niet voor Moskou, we komen hier voor Feyenoord”.

Volgens Van den Herik zou Feyenoord maandag niet naar Moskou zijn afgereisd, als de Rotterdammers hadden geweten hoe het veld er bij lag. Het bestuur van de club had daarover vooraf echter geen telefonisch contact opgenomen omdat de organisatie van wedstrijd in Moskou louter de “verantwoordelijkheid van Spartak” is, aldus Van den Herik.

De technische staf van het Loezjniki-stadion had maandag nog goede hoop dat alles goed zou komen. Met de hulp van vijftienhonderd soldaten van de befaamde Tamanskaja-divisie - de legereenheid die in augustus 1991 als eerste krijgsmacht-onderdeel van de putschisten naar president Jeltsin overliep en de coup daarmee een beslissende wending gaf - hadden de terreinknechten maandag en dinsdag de sneeuw van het veld proberen te ruimen. Gistermiddag was er zelfs nog een militaire helikopter en een hete-luchtkanon aan te pas te gekomen.

Maar door de plots invallende dooi was er geen kruit tegen het "moeras' gewassen. Gistermorgen moesten de waarnemers van de UEFA het veld daarom afkeuren. Gistermiddag bevestigde scheidsrechter Joel Quiniou dat oordeel. “Het veld was inderdaad verschrikkelijk”, aldus technisch directeur Wim Jansen van Feyenoord. Onder auspiciën van de UEFA werden de clubbesturen het vervolgens eens om de wedstrijd 24 uur later te spelen in het Torpedo-stadion dat over een verwarmde grasmat beschikt.

De spelers van Feyenoord probeerden zich ondertussen in hun hotel te vermaken. Maar of dit uitstel met een dag en de daarbij onvermijdelijk optredende verveling de voorbereiding niet zou verstoren, wist Wim Jansen afgelopen nacht uiteraard nog niet te voorspellen.

    • Hubert Smeets