Vakbeweging noemt ecotax onvermijdelijk

DEN HAAG, 18 MAART. De vakbeweging gaat ervan uit dat een energieheffing op den duur onvermijdelijk is om de uitstoot aan CO2 (koolstofdioxide) te verminderen. FNV-voorzitter Stekelenburg maakte dat vanmiddag mede namens de vakcentrales CNV en MHP duidelijk op een bijeenkomst van het "International Centre of Waterstudies'.

De vakcentrales vinden dat een Europese heffing de voorkeur verdient, maar ze sluiten een heffing in alleen Noord-Europa of Nederland niet uit. Via een brochure, genaamd "Voor niets gaat de zon op', wil de vakbeweging de discussie met haar leden aangaan over een energieheffing. Uitgangspunt is een heffing van 25 procent, waardoor een gemiddeld huishouden 360 gulden per jaar meer aan energiekosten kwijt zou zijn. Omdat een regulerende heffing via een belastingverlaging in principe wordt teruggesluisd, zou dit betekenen dat een huishouden bij een gemiddeld energieverbruik er in koopkracht niet op achteruit gaat. Wie veel energie verbruikt, levert wel koopkracht in; wie onder het gemiddelde blijft gaat erop vooruit.

Een dergelijke heffing zou volgens het Centrum voor Energiebesparing in 2015 tot 7 procent minder energieverbruik leiden. “Laat iedereen die daar schamper over doet”, zei Stekelenburg, “aangeven hoe we dan wel de benodigde procenten besparing bij elkaar kunnen sprokkelen”.

Stekelenburg vindt dat Lubbers zich aan “Haagse bluf” te buiten is gegaan, toen hij deze week in de Tweede Kamer de sociale partners als mede-schuldigen aanwees voor het feit dat het kabinet de beoogde vermindering van de uitstoot van CO2 niet haalt. De gedachte dat de sociale partners in onderling overleg dit probleem zouden kunnen oplossen is “absurd”, zei Stekelenburg.