Tweede Kamer onderzoekt zelf bijstandsfraude

DEN HAAG, 18 MAART. De Tweede Kamer stelt een eigen onderzoek in naar fraude met de bijstandswet.

Bij het onderzoek zal deels worden samengewerkt met de commissie die het ministerie van sociale zaken onlangs heeft ingesteld. Daarnaast zal de Kamer ook de Rekenkamer vragen onderzoek te verrichten. Het onderzoek zal worden verricht door een kleine commissie en moet, zo is het streven, in oktober van dit jaar zijn afgerond. Het onderzoek beperkt zich niet tot alleen misbruik en oneigenlijk gebruik van bijstand, maar zal ook de regelgeving die heeft geleid tot de huidige praktijk, alsook de bestuurlijke verantwoordelijkheden onderzoeken. Met de afspraak dat onderzoek wordt afgestemd op onderzoek van het ministerie van sociale zaken komt de Kamer tegemoet aan een verzoek van staatssecretaris Ter Veld. Zij heeft al een extern bureau ingeschakeld en een commissie ingesteld onder leiding van oud-Vendex topman A.van der Zwan die de bijstandsfraude onderzoekt.