Spanning tussen de twee Korea's lijkt af te nemen

WENEN/PEKING, 18 MAART. De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea lijkt wat af te nemen. Amerikaanse diplomaten hebben gisteren in Peking met Noordkoreaanse functionarissen gesproken. Seoul ziet ervan af de VS te vragen de troepen die momenteel in Zuid-Korea militaire oefeningen houden wat langer te laten blijven.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea liepen op, nadat Noord-Korea vorige week besloten had zich uit het Non-Proliferatieverdrag (NPV), gericht tegen de verspreiding van kernwapens, terug te trekken. Het Internationaal Atoombureau in Wenen geeft Noord-Korea nog tot 31 maart de tijd om alsnog internationale inspectie toe te staan van twee militaire installaties, waartoe het in het kader van het NPV verplicht was. Volgens een woordvoerder van het IAEA heeft het verleende uitstel (aanvankelijk was 25 maart als uiterst datum genoemd) praktische redenen, omdat op 31 maart de eerstvolgende vergadering van het IAEA gehouden wordt. Het uitstel wordt echter in verband gebracht met de besprekingen in Peking tussen Amerikaanse en Noordkoreaanse functionarissen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Peking bevestigde gisteren dat de besprekingen hadden plaats gehad. Hij wilde echter geen details geven over het verloop ervan. Afgesproken zou zijn in de loop van de volgende week een nieuwe gespreksronde te houden. Van Zuidkoreaanse zijde werd het hoopvol genoemd dat de besprekingen waren gevoerd.

De Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Han Sung-joo, zei gisteren dat de Amerikaanse troepen die momenteel in Zuid-Korea zijn voor gezamenlijke militaire manoeuvres volgens plan zullen vertrekken. Hij bevestigde dat Seoul had overwogen om de Amerikanen te vragen nog wat te blijven, maar dat het daarvan bij nader inzien toch afzag. Berichten in een Zuidkoreaanse krant als zou Seoul bereid zijn voortaan af te zien van gezamenlijke oefeningen met de Amerikanen in ruil voor de Noordkoreaanse bereidheid lid te blijven van het NPV werden door de minister tegengesproken. (Reuter, AFP)