Simonis onderzocht geruchten Bär

ROTTERDAM, 18 MAART. Kardinaal Simonis heeft in februari een onderzoek ingesteld naar de aard en grond van geruchten over het privé-leven van de inmiddels afgetreden bisschop Bär van Rotterdam. Het onderzoek heeft geen resultaat gehad. Dat zei bisschop Ernst gisteravond in het tv-programma Nova.

Volgens Ernst besloot de kardinaal een onderzoek in te stellen omdat de aanhoudende geruchten niet alleen het werk van Bär belemmerde maar van de gehele bisschoppenconferentie.

Volgens de woordvoerder van de bisschoppconferentie ontving Simonis in november een anonieme brief waarin melding werd gemaakt van het bestaan van compromitterend materiaal over een hoge kerkelijke functionaris. Ook een aantal bisschoppen heeft deze brief ontvangen. Omdat de herkomst van de brief niet kon worden getraceerd is er verder geen aandacht aan besteed, aldus de woordvoerder.

Ernst noemde gisteravond de verhalen over een complot van ultra-rechtse katholieken tegen Bär “onzinnig”. Deze katholieken zouden daarmee wraak willen nemen voor het ontslag van bisschop Gijsen van Roermond in januari dit jaar. Het gaat volgens Ernst om autonome gebeurtenissen. Gijsen is gestopt omdat hij ziek was en bij Bär gaat het “om een heel eigen persoonlijke geschiedenis.”

Ernst bezocht Bär in februari, enkele dagen nadat deze zich wegens overmoeidheid in de Belgische benedictijnenabdij van Chevetogne had teruggetrokken. Deze had toen nog niet paus Johannes Paulus II om ontslag gevraagd. Bär liet Ernst weten, dat hij al een jaar zo moe was dat hij zich elke dag moest dwingen zijn werk te doen. De geruchtenstroom had hem definitief gebroken, aldus Ernst. “Als ik in conditie zou zijn zou ik me verweren, maar ik ben kapot”, zei Bär bij die gelegenheid tegen Ernst die zijn collgea omschrijft als “een edel mens, die dit niet verdrient”.

Ernst, die vorige week een paar dagen in Rome is geweest, zei dat er een grote kans is dat hij ook na 6 mei aanblijft als bisschop van Breda. Ernst werd in april vorig jaar 75. Volgens de regels van de rooms-katholieke kerk moest hij toen zijn ontslag aanbieden. Het is niet gebruikelijk dat een jaar na dato nog niet in de vacature is voorzien, aldus een voormalig medewerker van de bisschop. Volgens hem kan er geput worden uit een groot reservoir van priesters uit zowel binnen- als buitenland.