Ruime winst van Juventus redding voor Trappatoni

ROTTERDAM, 17 MAART. Juventus heeft de 54ste verjaardag van coach Giovanni Trapattoni opgeluisterd met een 3-0 overwinning op Benfica, in de kwartfinale van de strijd om de UEFA-beker. Na de nederlaag van 1-2 in Lissabon was dit voldoende voor het bereiken van de halve eindstrijd. Daarmee werd het seizoen voor de club uit Turijn voorlopig gered. Trapattoni staat ter discussie, na zwakke resultaten van de “Oude Dame” in de Serie A.

De Duitse international Kohler opende al na twee minuten de score. Dino Baggio maakte vlak voor rust het tweede doelpunt voor Juventus. Invaller Ravanelli zette met de derde Italiaanse treffer Benfica na de rust definitief opzij.

Uitblinker in Italiaanse kringen was Andy Möller. De Duitse middenvelder, vorig seizoen overgekomen van Eintracht Frankfurt, bereidde de eerste twee doelpunten voor. Na de rust viel hij met een spierblessure uit. Hij kreeg wel zijn tweede gele kaart en mist daardoor de eerste wedstrijd van de halve finale. Datzelfde geldt voor zijn ploeggenoten Carrera en Galia.

FC Antwerp en AC Parma zijn gisteravond doorgedrongen tot de halve finales van het toernooi om de Europese beker voor bekerwinnaars. De Belgen schakelden in Boekarest Steaua uit (1-1 na 0-0 thuis). FC Antwerp, de oudste club van België, dankte één van zijn grootste successen voor een groot deel aan Czerniatynski. De 32-jarige aanvaller, door zijn opleving van de laatste maanden ook teruggekeerd in de nationaal ploeg, zorgde acht minuten voor tijd met een prachtige kopbal voor 1-1. De voorzet, eveneens zeer fraai, kwam van de buitenkant van de rechtervoet van de Duitse middenvelder Lehnhoff.

Daarvoor had Steaua, in 1986 nog winnaar van de belangrijkste Europese trofee door Barcelona via strafschoppen te verslaan, lang met 1-0 voorgestaan. In de 19e minuut opende Dumitrescu de score. Dat ene doelpunt was, na de 0-0 in België, voldoende voor de Roemenen.

Coach Meeuws verklaarde na de sensationele ommekeer kort voor tijd dolgelukkig te zijn. “Bovendien vond ik het verdiend dat wij ons plaatsten. Over twee wedstrijden gezien, waren we beter.”

AC Parma rekende op eigen veld overtuigend af met Sparta Praag. De 2-0 voor de Italianen was ruim voldoende, na de uitwedstrijd twee weken eerder met 0-0 te hebben afgesloten. Parma drong evenals Antwerp nooit eerder door tot de laatste vier van een Europees bekertoernooi.