Nieuw Halos werd waarschijnlijk door aardbeving verwoest

Kort na het jaar 265 voor Christus werd de Hellenistische stad Nieuw Halos geheel verwoest. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Reinder Reinders en collega's van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij het onderzoek van een aantal huizen in Nieuw Halos troffen de archeologen geen sporen van brand of oorlogsgeweld aan. Men vond alleen een dunne bewoningslaag, dicht onder het maaiveld, met alle mogelijke kruiken, kookpotten en andere samengedrukte spullen, waarschijnlijk het gevolg van een verwoestende aardbeving.

Waarschijnlijk hebben de inwoners zich, gewaarschuwd door voor-schokken, merendeels in veiligheid kunnen brengen. Menselijke skeletten zijn tot nog toe niet gevonden.

De archeologen ontekten grote aardewerken voorwerpen, zoals amforen, waterkruiken en kookpotten, naast ijzeren gereedschap en bronzen munten. Aan de hand van deze munten viel het moment van verwoesting vrij nauwkeurig te bepalen.

Nieuw Halos lag aan de noordoostkust van Griekenland, op een strategisch punt langs de kustroute, ongeveer halverwege tussen Thessaloniki en Athene. Dit gebied wordt gekenmerkt door seismische activiteit. Zo werd het naburige Volos in 1957 door een zware aardbeving getroffen, terwijl in 1980 een groot aantal huizen in Almiros zwaar beschadigd werd door een reeks schokken met een kracht van zes op de schaal van Richter.

Tot het moment van de ramp bood Nieuw Halos onderdak aan zo'n 8000 inwoners in circa 1450 huizen met één woonlaag, gebouwd van zongedroogde bouwstenen. De stad was omringd met een muur en versterkt met 117 torens. Nieuw Halos moet rond 300 voor Chr. zijn gebouwd dichtbij het voormalige Oud Halos, dat in 346 door een Macedonisch leger werd ingenomen en verwoest.

Voor de archeologie is het bestuderen van een stad waar het leven door een ramp plotseling stilviel, zoals ook in Pompe, van groot belang omdat men zich daaruit een beeld kan vormen van het dagelijks leven van het moment vlak voor de ramp.