Nedlloyd: slagvaardiger met nieuwe topstructuur

ROTTERDAM, 18 MAART. Het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd heeft de structuur van de top van de onderneming aangepast. Naast de raad van bestuur functioneren sinds 1 maart van dit jaar twee directieraden bij de onderneming.

Dit blijkt uit een artikel in het personeelsblad "Parade' van Nedlloyd. De toekomstige bestuursvoorzitter van het concern L.J.M. Berndsen wil via het nieuwe besturingsmodel de slagvaardigheid van Nedlloyd vergroten. Daarbij staat voor Berndsen voor dit jaar een structureel herstel van de winst bij Nedlloyd voorop.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van Nedlloyd in reactie op dit bericht vanmorgen aanvankelijk 2,30 gulden naar 28,10 gulden. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel 27,70 gulden.

Niet bekend

Berndsen, die op 30 juni de huidige bestuursvoorzitter H. Rootliep opvolgt, wil met het nieuwe besturingsmodel de banden tussen de raad van bestuur en de uitvoerende directieleden aantrekken. “Belangrijk is dat de raad van bestuur aan tafel zit met de mensen die het in praktijk moeten doen, met daarbij een korte slag van strategie naar actie”, aldus Berndsen in het personeelblad. Ook moeten de nieuwe directieraden voor beter onderling contact tussen divisiedirecteuren zorgen. De nieuwe kostenbesparingsoperatie waaraan sinds kort binnen Nedlloyd wordt gewerkt, vormt daar de voornaamste aanleiding voor.

Een deel van de kostenbesparing moet ontstaan door nauwere samenwerking tussen de verschillende onderdelen binnen Nedlloyd. Dit geldt met name voor de directieraad Europees Transport & Distributie, waarin naast de drie bestuursleden van Nedlloyd de divisiedirecteuren van Nedlloyd Road Cargo, Unitrans, Van Gend & Loos en Gespecialiseerd Vervoer zitting hebben. In de directieraad Zeetransport zitten de bestuursleden samen met de directeuren van Nedlloyd Lijnen. De divisies Mammoet Transport (zwaar transport) en Neddrill (off-shore) blijven voorlopig buiten de twee directieraden.