Mobuto benoemt een nieuwe premier

KINSHASA, 18 MAART. De Zaïrese president Mobutu Sese Seko heeft gisteren een nieuwe premier aangesteld: Faustin Birindwa.

Diens benoeming wordt door diplomaten gezien als een serieuze poging van Mobutu om de poltieke impasse in het land te doorbreken. Birindwa, een voormalige medewerker van de huidige premier Etienne Tshisekedi, heeft al vijftien jaar oppositie tegen het bewind van Mobutu gevoerd en staat bekend als iemand "met schone handen', die zich niet heeft laten corrumperen. Tshisekedi, die in een slepend conflict met Mobutu is gewikkeld, verklaarde echter gisteren dat de president niet het recht heeft om hem te ontslaan. Tot dusverre heeft Tshisekedi steeds op de steun kunnen rekenen van de zogeheten Hoge Raad van de Republiek, een soort voorlopig parlement. Het was nog niet duidelijk of hierin door Mobutu's jongste besluit verandering is gekomen. Intussen heeft de Franse regering Mobutu laten weten dat de Zaïrese leider niet langer welkom is in Frankrijk, zolang hij geen vaart zet achter de democratisering in zijn land. Vorige maand was Mobutu daar voor een tandheelkundige behandeling. (AFP, Reuter)