Kunstenaars gaan verhuizing naar Nes aanvechten

AMSTERDAM, 18 MAART. De Samenwerkende Amsterdamse Kunstenaarsverenigingen (SAK) willen naar de rechter stappen om te voorkomen dat zij, tegen hun zin, gehuisvest worden in de voormalige Stadsbank van Lening aan de Nes in Amsterdam.

De cultuurcommissie van de gemeente Amsterdam verklaarde zich gisteren unaniem voor de verhuizing. De verenigingen, die in juni hun expositieruimte in de Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum moeten verlaten, vinden dat de gemeente een alternatief voorstel om de SAK te huisvesten in het gebouw De Witte Lelie aan de Nieuwe Spiegelstraat, onvoldoende heeft onderzocht.

De voorzitter van de SAK, W. Claassen, noemt de aangeboden lokatie in de Nes “naargeestig”. “Er is weinig aanloop overdag en het gebouw is te klein en slecht gebouwd. Wij hebben een alternatief aangedragen dat goed is. De Witte Lelie ligt gunstig, de huurprijs is lager dan in de Nes en er is een architect mee aan de gang die ervaring heeft met musea. Het verbaast ons mateloos dat de gemeente niet de gelegenheid geeft dat uit te werken.” De SAK, waarbij 2000 kunstenaars zijn aangesloten, exposeert al zo'n veertig jaar in de Nieuwe Vleugel, maar moet er nu uit in verband met de geplande uitbreiding van het Stedelijk.