Kervezee stapt op als hockeycoach bij HDM na kritiek van spelers

DEN HAAG, 18 MAART. Hockeycoach Eddy Kervezee heeft besloten om met onmiddellijke ingang op te stappen bij landskampioen HDM. Hij doet dat naar aanleiding van de kritiek die spelers over hem hebben geuit tegenover het bestuurslid technische zaken Edwin van der Heide. Aanvoerder Wouter van Pelt vindt dat de kwestie uit de hand is gelopen. “Het slaat echt nergens op.” De international zegt dat hij “heel graag” wil dat Kervezee het seizoen, met in juni het Europa-Cuptoernooi in Brussel, afmaakt.

Tijdens individuele gesprekken met de spelers kreeg Van der Heide de nodige kritiek over Kervezee te horen. Van Pelt: “Dat waren kleine dingen, vooral omdat Eddy door zijn werk niet zo veel tijd heeft.” Kervezee had in verband met zijn werkzaamheden voor volgend seizoen zelf al een andere constructie voorgesteld. Hij wilde minder gaan trainen en zich voornamelijk op het coachen concentreren.

Het merendeel van de selectie gaf echter in het onderhoud met Van der Heide te kennen het volgend seizoen niet met Kervezee door te willen gaan. Voor de nog lopende competitie werd de mogelijkheid besproken iemand naast hem neer te zetten. Kervezee kreeg dat afgelopen zaterdag van Van der Heide te horen. Hij reageerde verbolgen. Meteen na de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Kampong, afgelopen zondag, kondigde hij bij Van der Heide zijn vertrek aan. Besloten werd om nog een paar dagen te wachten met het definitieve besluit. Dat nam Kervezee gisteravond laat. Het bestuur van HDM en de spelers waren daar vanochtend nog niet van op de hoogte. Kervezee leidde dinsdagavond de training niet. Dat deed zijn assistent Eelco van der Meulen.

Eddy Kervezee noemt de kritiek van de spelers “ongenuanceerd” en “zwaar overtrokken”. HDM had een teleurstellend eerste deel van de competitie. De ploeg stond tijdens de winterstop op de zevende plaats. “We zijn ongelukkig geweest”, aldus Kervezee. “Ik heb in die periode ook nooit zware kritiek gehad.” HDM won inmiddels de twee wedstrijden die na de winterstop zijn gespeeld.

Kervezee betreurt het dat hij nooit een gesprek met de spelersgroep heeft gehad. Hij heeft daartoe ook niet zelf het initatief willen nemen. Dat vond hij de taak van de spelers zelf. “Ik vind dat deze kwestie slecht is aangepakt.” Hij zegt inmiddels wel door “zes à zeven” spelers te zijn gebeld die hem vroegen of hij zijn verrassende besluit wil herzien.

Captain Van Pelt en bestuurslid Van der Heide beschouwen de zaak nog niet als afgedaan. “Ik denk dat het in één goed gesprek kan zijn opgelost”, aldus Van Pelt. Van der Heide spreekt van “onvolwassen gedrag”. “Eddy is een trots iemand.” Ook de bestuurder wil dat Kervezee het seizoen afmaakt. De coach zelf verwacht echter niet dat er voor hem nog een weg terug is. “Maar je moet nooit definitief nee zeggen.” Hij was aan zijn derde seizoen bij HDM bezig. In zijn tweede jaar werd hij kampioen. Het was de eerste landstitel voor HDM sinds 1941. Kervezee speelde zelf tien jaar in de hoofdklasse bij HGC en HDM.

Indien Kervezee niet terugkeert zal Edwin van der Heide, ex-speler van HDM, komende zondag in de uitwedstrijd tegen stadgenoot Klein Zwitserland zelf als verantwoordelijke man op de bank gaan zitten. In de week erna zal hij een definitieve oplossing zoeken voor de rest van het seizoen. Ex-coach Pieter Versteegh behoort dan tot de kandidaten om Kervezee tijdelijk op te volgen.

    • Hans Klippus