ING-bank wil bedrijf in erotische leerwaren niet langer als cliënt

AMSTERDAM, 18 MAART. De ING-bank heeft de zakelijke banden beëindigd met een bedrijf dat in lederwaren voor de sado-masochistische markt is gespecialiseerd. Dat zei vandaag de directeur van HG Leather Creations in Kaatsheuvel, H.G. van Willegen. Volgens ING-woordvoerder R. Vonk heeft de bank al geruime tijd geleden besloten dat zij niet geassocieerd wil worden met “de drugs- of sekshandel en überhaupt niet met alle zaken die juridisch niet door de beugel kunnen”. Zo is eerder dit jaar de relatie tussen ING en het vakblad voor soft drugs Highlife opgezegd.

Van Willigen is vijftien jaar cliënt van de NMB geweest. Deze week deelde de ING-bank - waarvan de NMB nu deeluitmaakt - hem mee dat “conform artikel dertig van de algemene voorwaarden” de relatie met zijn bedrijf was opgezegd.

Van Willegen bezat voorheen een vijftal seksshops die hij inmiddels van de hand heeft gedaan. In 1987 begon hij met HG Leather Creations dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven als producent van lederen kleding, lederwaren, rubberartikelen, schoenen en laarzen. Negentig procent van de door HG geproduceerde artikelen is bestemd voor de sm-markt en sinds kort produceert de fabriek ook fakirmatten, strekbanken en schavotten.

Onlangs richtte Van Willegen het postorderbedrijf Excess Mail Order op. Bij het ING-filiaal in Kaatsheuvel wilde hij daartoe een rekening openen. Maandag kreeg hij te horen wat zijn rekeningnummer zou worden, maar de volgende ochtend belde de directeur van het ING-filiaal in Kaatsheuvel hem op met de mededeling dat het niet door zou gaan. Waar ligt voor de ING-bank nu de grens? Vonk: “Ons beleid heeft niets met normbewaking te maken. Wij bepalen niet wat acceptabel is in de samenleving, maar we maken puur een zakelijke afweging.” Wat daarbij de criteria zijn wil hij niet zeggen.

Eind vorig jaar nog bood de ING-bank Van Willegen een krediet van 20.000 gulden aan en de vorige directeur van de NMB is zelfs in zijn fabriek op bezoek geweest. HG Leather Creations is inmiddels benaderd door de ABN Amro-bank en heeft daar een drietal rekeningen geopend.