INDIASE POON

Dit is een magnetron-variant op een recept dat oorspronkelijk in een tandoori-oven werd bereid. Voor het kleuren van de schotel koos ik voor geelwortel in plaats van de in India gebruikelijke oranje kleurstof.

Voor 4 personen

1 hele rode poon van circa 600 gram schoongemaakt

2 citroenen, alleen het sap

3 tenen knoflook, gepeld

stukje verse gember van 2 x 2 centimeter, geschild

3 gedroogde rode chilipepers

4 eetlepels yoghurt

1 eetlepel korianderpoeder

2 theelepels garam masala

1 dessertlepel gemalen komijn

1 theelepel geelwortel

1 theelepel suiker

zout

15 gram ghee (geklaarde boter)

Voor het garnituur:

1 citroen, in dunne plakken gesneden

verse muntblaadjes, in reepjes gesneden

Vraag uw vishandelaar de kieuwen en ogen van de poon te verwijderen. Maak aan beide kanten van de vis een paar ondiepe inkepingen en wrijf er het citroensap in. Verpak de staart in aluminiumfolie zodat die in de magnetron niet te snel kookt. Zorg dat de folie niet tegen de wand van de magnetron aan komt. Doe de knoflook, gember en chilipepers in een vijzel en stamp alles fijn (of gebruik een blender). Roer er de yoghurt, specerijen, geelwortel, suiker en het zout door. Wrijf wat van dit mengsel in de buikholte van de vis en wrijf de rest uit over de buitenkant. Wikkel de vis in plastic folie en leg hem 3-4 uur in de koelkast.

Doe de ghee in een ondiepe magnetronschaal, dek die af en zet 2 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Doe de vis in de schaal, dek weer af en laat 4 minuten koken op 100%. Keer de vis om, verwijder de folie rond de staart, bedruip met de verzamelde sappen en laat 8 minuten onafgedekt koken op 100%, waarbij u de vis nog één keer bedruipt. Garneer met de plakken citroen en reepjes muntblaadjes.

    • Kim Maclean