HUISVROUW

Ik heb mij gestoord aan het predikaat "huisvrouw' dat correspondent Marc Leijdekkers geeft (in de kop boven het artikel in NRC Handelsblad van 12 maart overgenomen) aan een Italiaanse dame die in Milaan de pressiegroep Societa civile heeft opgericht, teneinde de naderende plannen voor een (gedeeltelijke) amnestie in de smeergeld-affaires, de kop in te drukken. Deze vrouw is, aldus het artikel, gepensioneerd lerares geschiedenis.

Sinds wanneer heet iemand die haar professionele carrire door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd beëindigd heeft, haar eventuele kinderen al jaren het huis uit heeft, ineens huisvrouw? De dame in kwestie heeft bovendien een beroep dat inzicht en kennis van politieke zaken in heden en verleden nauwelijks kan ontberen en die zal ze ook zeker hebben. Men kan haar en haar medegroepsleden eventueel omschrijven als buiten de officiële politiek opererende lieden, maar dat is het wezen van een pressiegroep.

Gaan we straks ook Maij-Weggen, Jorritsma, en d'Ancona weer tot "huisvrouwen' uitroepen, wanneer hun politieke carrière is beëindigd?

    • M. Noordenbos