HBG saneert verliesgevend dochterbedrijf

RIJSWIJK, 18 MAART. Hollandsche Beton Groep (HBG), de grootste Nederlandse bouwonderneming, reorganiseert zijn verliesgevende wegenbouwdochter HWZ. Dit jaar moet HWZ, dat al jaren niet goed draait, volgens HBG uit de rode cijfers komen.

Bestuursvoorzitter N. de Ronde Bresser heeft dit gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 1992, die een resultaatstijging van 64,2 naar 78,5 miljoen gulden laten zien bij een gestegen omzet van 4,6 naar 5,1 miljard gulden. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerde het aandeel-HBG vanmorgen met een stijging van 222 naar 224 gulden.

HBG heeft een bedrag van 4 miljoen gulden uitgetrokken voor de reorganisatie, die geen werkgelegenheid kost. Het management is onlangs met een derde man uitgebreid, terwijl volgens De Ronde Bresser “door de hele organisatie versterkingen worden aangebracht”. Hij wilde geen details geven: “Het gaat om het verhelpen van organisatorische problemen. HWZ moet geld gaan verdienen. Als anderen dat in deze sector kunnen, waarom HWZ dan niet? Het jaar 1993 moet in elk geval neutraal worden afgesloten”

Over de omvang van de verliezen wilde De Ronde Bresser niet meer kwijt dan “dat het over de hele linie een opeenstapeling van kleine zaken is geweest”. De wegenbouwpoot, waarvan Hollandse Wegenbouw Zanen de kern vormt, is al enige jaren een probleemkind van HBG. De poging in 1989 om collega Koninklijke Volker Stevin in te lijven was mede ingegeven door de wens om de eigen wegenbouw te versterken met het "kroonjuweel' Koninklijke Wegenbouw Stevin. Kort voordat in 1991 de overname werd afgeblazen versterkte HBG zijn dochter met Hazeleger Wegenbouw. De integratie hiervan heeft volgens De Ronde Bresser geen problemen opgeleverd.

Ook Hollandse Beton en Waterbouw (HBW) sloot vorig jaar af met een negatief resultaat, als gevolg van een eenmalige strop op een offshore-project van de NAM. De andere HBG-dochters droegen volgens HBG positief bij aan het resultaat. Dat gold ook voor de Britse onderneming Kyle Stewart, die in 1991 nog de wrange vruchten plukte van een mislukte project-ontwikkeling.

De winst van HBG ging met 6 procent omhoog van 70 naar 74,6 miljoen gulden. Dat die stijging achterbleef bij de toename van het resultaat (22 procent) komt doordat in 1991 een bijzondere bate van 7 miljoen gulden werd geboekt als gevolg van de verkoop van het pakket in Volker Stevin. Voor 1993 verwacht HBG een "met 1992 vergelijkbaar resultaat'. Bij een verwachte "lichte omzetstijging' betekent dit dat de marges iets zullen krimpen.

De enkele jaren geleden uitgesproken doelstelling om in 1996 een omzet van 7,5 miljard gulden te realiseren, wordt niet gehaald. Door de onverwacht scherpe vertraging van de economische groei rekent De Ronde Bresser op een "vertraging van enkele jaren'.