Half miljard voor netwerk computers van defensie

ROTTERDAM, 18 MAART. Defensie wil 427 miljoen gulden investeren in een nieuw netwerk voor telefoon- en computerverkeer. Door het gebrek aan capaciteit van het oude net moeten nu extra verbindingen van de PTT worden gehuurd. De jaarlijkse kosten daarvan lopen op tot 80 miljoen gulden in 1995.

Dat schrijft staatssecretaris Voorst tot Voorst in een brief aan de Kamer geschreven. Het geplande netwerk, NAFIN, omvat de aanleg van een landelijk glasvezelkabelnet en de aanschaf van apparatuur om het dataverkeer daarover mogelijk te maken.

Aan PTT Telecom is offerte gevraagd voor het leggen van de kabels en drie bedrijven, AT&T Network Systems Nederland, Alcatel en Northern Telecom, zijn na een selectie overgebeleven voor de levering van de apparatuur. De bescherming van de gegevens op het net te beschermen zal waarschijnlijk door Philips Crypto B.V. worden verzorgd.

Volgens staatssecretaris Voorst is de de vervanging van het huidige netwerk noodzakelijk ondanks de gewijzigde politieke en militairesituatie in Europa en de herstructurering van de krijgsmacht. De apparatuur is verouderd en de capaciteit van het systeem is, door toenemende data-communicatie, onvoldoende. Onderdelen van het nieuwe netwerk NAFIN zullen reeds in 1996 operationeel moeten zijn. De exploitatiekosten worden geschat op 40 miljoen gulden per jaar.