Gorillastation in Ruanda door oorlog gesloten

Door de burgeroorlog in Ruanda zijn de biologen die hier het leven van de allerlaatste berggorilla's bestudeerden, op de vlucht gedreven. De gorilla's, die hun bescherming genoten, zijn nu aan stropers overgeleverd.

kHet Karisoke Onderzoekscentrum is in 1967 opgericht door de vooraanstaande, in 1985 vermoorde Amerikaanse primatologe Dian Fossey, schrijfster van het boek Gorilla's in the Mist. Het project hoorde tot de langstlopende studies naar het onderzoek van diergedrag in het wild. Amerikaanse onderzoekers noemen het sluiten van het station een "wetenschappelijke tragedie.'

Vorige maand, toen gewelddadigheden tussen regeringstroepen en het opstandige Ruandees Patriottisch Front escaleerden, zijn vijf Britse, Amerikaanse en Duitse onderzoekers uit het gebied geëvacueerd. Na hun vertrek, op 13 februari, is het veldstation door gewapende bendes in Oegandese uniformen geplunderd. Begin maart, toen gewapende rebellen de hoofdstad Kigali dreigden in te nemen, is de laatste gorilla-onderzoeker op het vliegtuig gestapt.

Het biologisch station ligt in het Ruandese "Parc National des Volcans' op de grens met Oeganda. De rebellen, die hun thuisfront in Oeganda hebben, gebruiken het park als uitvalsbasis voor hun aanvallen. Tot februari hielden zij zich aan de belofte het veldstation met rust te laten. Alle betrokken partijen in het conflict zeiden het wetenschappelijk belang van het gorillaonderzoek en het belang van de gorilla's voor de economie van Ruanda te onderschrijven. Leden van het Patriottisch Front ontkennen in het verleden betrokken te zijn geweest bij het stropen van gorilla's en schuiven de schuld op het Ruandese leger.

Nu het station gesloten is wordt niet meer gepatrouilleerd en valt te verwachten dat de stroperij snel zal toenemen. Daarnaast kunnen de dieren in paniek raken door het geluid van automatische wapens om hen heen.

Inmiddels zijn er tienduizenden vluchtelingen aan de rand van het Nationaal Park neergestreken. Dit betekent een enorme druk op het kleine, uiterst kwetsbare gebied. Volgens Richard Block, directeur van het Dian Fossey Gorilla Fund in Colorado, dat het onderzoeksstation in Karisoke financiert, wordt het station niet herbouwd zolang de oorlog voortduurt. (New Scientist, 6 maart)