Fondriest lost belofte in met zege in Italië

SAN BENEDETTO DEL TRONTO, 18 MAART. Maurizio Fondriest heeft een belofte ingelost. De Italiaanse weilrenner veroverde gisteren zijn eerste overwinning in een etappewedstrijd bij de profs. Onbedreigd zegevierde de voormalige pupil van Peter Post op eigen grondgebied in de Tirreno - Adriatico.

De slotetappe werd een prooi voor zijn landgenoot Massimo Strazzer, vóór de Belg Vanderaerden en de Duitser Raab. Maarten den Bakker was in het eindklassement de beste Nederlander. Hij werd 37ste op bijna twee minuten van de winnaar.

In het verleden had de slotdag van de Tirreno - Adriatico nog enig aanzien met een individuele tijdrit langs de kuststreek. Van die traditie is organisator Mealli afgestapt. Van die beslissing krijgt de Italiaan wellicht spijt. Fondriest begon de laatste rit met negen tellen voorsprong op de Moldaviër Tsjmil. Die marge bleek in een normale rit goed te verdedigen, ondanks het systeem van bonificatiesprints.

Fondriest vierde het succes uitbundig. De coureur uit Cles keerde afgelopen seizoen Peter Post de rug toe, omdat de Amstelveense manager zijn salaris niet meer kon ophoesten. Post had de toevallige wereldkampioen van 1988 (na de beruchte valpartij van de Canadees Bauer en de Belg Criquielion) graag behouden. De aanvallende stijl van de Italiaan, die in 1991 de wereldbeker veroverde, beviel hem wel.

Fondriest koos voor het geld in eigen land, niet bij grote ploegen als Gatorade en Carrera, maar bij het veel kleinere Lampre. De terugkeer in zijn wielermaffe land heeft hem goed gedaan. Hij won vroeg in het jaar een rit in de Ruta del Sol en de Siciliaanse Wielerweek en nu de Tirreno - Adriatico, waar zeven jaar geleden de laatste Italiaan zegevierde.

“Ik heb van Walter Planckaert vaak het verwijt gekregen op het verkeerde moment sterk te fietsen. Ik heb veel van hem geleerd. De overwinningen aan het begin van dit seizoen hebben me echter een stuk kalmer gemaakt.”

In de laatste rit moest de ploeg van Fondriest hard werken om het peloton gesloten te houden. De voorspelbare massasprint werd gewonnen door Massimo Strazzer, zijn tweede overwinning in drie jaar als prof.

Jesper Skibby heeft gisteren het ziekenhuis in Ancona verlaten. De Italiaanse artsen gaven permissie voor de tocht per auto naar Nederland. De Deense kopman uit de ploeg van Cees Priem wordt bij terugkeer in het St. Jozef-ziekenhuis in Eindhoven nog eens volledig onderzocht. In Eindhoven krijgt de coureur te horen of langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk is.

Skibby kwam zondag zwaar ten val in de finale van de vijfde etappe van de Tirreno - Adriatico. De Deen werd met hoofdletsel naar een ziekenhuis in Ancona overgebracht, waar een scheurtje in de schedel en een bloedprop in de hersenen werd gevonden.