FNV-bond is tegen nullijn Hoogovens

AMSTERDAM, 18 MAART. De Industriebond FNV heeft zich vanochtend gekeerd tegen het voorstel van de Hoogovens-directie de lonen in 1993 niet te verhogen. Verder hebben de vakbonden terughoudend gereageerd op uitspraken van Hoogovens dat er wellicht meer banen bij het concern zullen verdwijnen.

Gisteren maakte Hoogovens bij de presentatie van de jaarcijfers bekend een verlies van 600 miljoen gulden over het vorige jaar te hebben geleden. “Als de resultaten in 1993 niet aanzienlijk verbeteren, zal het noodzakelijk zijn nieuwe personeelsbesparende maatregelen te treffen”, aldus ir. A. van der Velden, voorzitter van de directie staal. Op dit moment zouden nieuwe inkrimpingen nog niet aan de orde zijn.

Hoogovens liet gisteren weten geen loonsverhoging uit te willen keren. De bonden en de directie besloten eind vorig jaar de CAO tot en met april 1995 te verlengen. Alleen over de loonparagraaf zullen de partijen eind deze maand onderhandelen. De Industriebond FNV eist compensatie van de gestegen prijzen (2,5 procent), terwijl de Industrie - en Voedingsbond CNV met minder genoegen wil nemen.

Bestuurder J. Schalkx van de Industriebond FNV hekelt de opstelling van Hoogovens om de personeelskosten als “sluitpost” te gebruiken. “De problemen bij Hoogovens los je niet op door arbeidsplaatsen te schrappen. Hoogovens moet het bedrijf efficienter leiden.” Volgens Schalkx moet het bedrijf dit jaar uit de grote verliezen komen, “anders dondert Hoogovens in 1994 in zijn geheel om”.

Bestuurder G. Mastenbroek van de CNV-bond meent dat de uitspraken van Van der Velden de onrust onder het personeel aanwakkeren. Terwijl de sfeer onder de werknemers niet optimaal is. Dit jaar verdwijnen er in het kader van het Extra Maatregelen Plan (EMP) 2.300 arbeidsplaatsen bij het staalbedrijf. Deze personeelsinkrimping komt bovenop het Masterplan. Dit plan, waarbij jaarlijks 500 arbeidsplaatsen verdwijnen, loopt van 1991 tot 1995. Voor de komende twee jaar schrapt Hoogovens dus 3.300 banen.

Hoogovens en de bonden hebben in het kader van het EMP afgesproken dat 1.300 mensen van 55 jaar en ouder zullen afvloeien. Voor de overige duizend werknemers heeft Hoogovens een outplacement-bureau opgezet. Dit Bureau Externe Bemiddeling - in de volksmond "tante BEB' genoemd - heeft vanaf januari vijf procent van de ontslagen Hoogovens-medewerkers aan een andere baan geholpen.