Femis-curatoren doen aangifte van fraude

BREDA, 18 MAART. De curatoren van de failliete "spaarbank' Femis hebben gisteren bij de officier van justitie in Breda aangifte gedaan van verduistering en valsheid in geschrifte. De top van de organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor het via allerlei bv's wegsluizen van miljoenen guldens aan ingelegd spaargeld.

Op het ogenblik is nog 90 miljoen van de door spaarders ingelegde 130 miljoen gulden zoek. Justitie is al geruime tijd bezig met een onderzoek naar overtreding van de Wet Toezicht Kredietwezen, omdat Femis de mogelijkheid bood dat spaarders anoniem bleven. Justitie zoekt naar de namen van die spaarders en de herkomst van het geld. Het vermoeden bestaat dat Femis is gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Volgens mr. T. Kamphuisen, die al twee jaar als curator bezig is, gaat het om een zeer gecompliceerde zaak. Femis had vestigingen in Baarle-Nassau en Anguilla en allerlei vennootschapsconstructies in het Caribisch gebied en op de eilanden Guernsey en Jersey. Volgens de curator zijn de Duitse gebroeders H. en K. Weiskopf en ex-president-commissaris Gönnermann van de diverse Femis-bv's schuldig aan het verdwijnen van het geld. Notaris H. Weiskopf is in Duitsland inmiddels veroordeeld voor zijn financiële handel.

Bekend is dat bij de Femis-bank veel zwart geld was ingelegd. Iedere klant had een eigen nummer en kon daardoor anoniem blijven voor onder meer de fiscus. De spaarders hebben inmiddels gezamenlijk 200 miljoen gulden opgeëist, waarvan een deel wordt betwist door de curators.

De affaire-Femis begon in februari 1991 met een huiszoeking van de politie in de kantoren van Femis in Baarle Nassau. Op verzoek van de Nederlandsche bank liet de Bredase rechtbank Femis onder toezicht stellen van de huidige bewindvoerders.