Fel protest Franse vissers

PARIJS, 18 MAART. Vele duizenden vissers hebben gisteren op vijf plaatsen in Frankrijk gedemonstreerd tegen de lage marktprijzen waardoor ze sinds begin dit jaar grote verliezen lijden. De grootste betoging had plaats in de Bretonse stad Quimper, waar tienduizend vissers, boeren en hun familieleden, afkomstig uit talrijke vissershavens in Bretagne, door de stad trokken waar alle winkels uit solidariteit gesloten waren.

Er waren ook kleinere demonstraties in Saint Brieuc (Bretagne), Nantes, Bayonne en Marseille. Enkele manifestaties eindigde met heftige vechtpartijen met de politie. Veertien politiemannen en een onbekend aantal vissers werden gewond. Een politieman die met een jachtgeweer in het gezicht werd geschoten, is er ernstig aan toe. De dader is gearresteerd. De Bretonse vissers voeren al ruim een maand acties die herhaaldelijk uitlopen op harde confrontaties met politie.

De betogingen van gisteren waren bedoeld om kracht bij te zetten aan de eis dat de Europese Gemeenschap minimumprijzen vaststelt en de import van vis beperkt. De ministers van visserij van de EG-landen komen vandaag in Brussel bijeen.