Een bezoek aan de kassen

Keukenhof, Stationsweg 166 A, Lisse; 25 mrt t/m 23 mei, 8-19u30; Inl 02521-19034 Hortus Botanicus, Nonnensteeg 3, Leiden; v.a. 1 apr ma t/m za 9-17u; zo 10-17; Inl 071-277249 Diergaarde Blijdorp, Van Aersenlaan 49, Rotterdam; 9-17u, Inl 010-4654333 Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam; 9-17u; Inl 020-5233400 Burger's Zoo, Schelmseweg 85, Arnhem; 9-19u; Inl 085-424534

Aangezien het Nederlandse voorjaar, behalve de laatste dagen, bijna altijd guur en koud is, kun je in de lente maar het beste tochtjes maken naar plaatsen waar grote kassen zijn. In een kas wordt alvast een voorschot op de zomer genomen. Het ruikt er alsof het ooft al rijpt, en her en der zoemen stiekem al solitaire bijen en goedgeluimde hommels. Met een beetje geluk kun je in het voorjaar in een kas al een leuke insectenbeet oplopen. Hoe obligaat ook: in het voorjaar is - doordat er daar zoveel kassen zijn - een tochtje naar de Keukenhof altijd leuk; ik heb daar de narcissen buiten zien kleumen en huiveren onder de kille voorjaarswind, maar in de kassen aldaar heerst de lente waar we 's winters van dromen en die de dichters bezingen. Ook in de Leidse Hortus kun je in het voorjaar heerlijk overdekt wandelen in de grote kassen. (Weet overigens wel, dat je niet via de Leidse Hortus naar de Sterrenwacht kunt wandelen, zoals in De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch wordt beschreven, want tussen Hortus en Sterrenwacht bevindt zich een groot hek. Hier heeft Mulisch een klein steekje laten vallen.) Waarom zou je trouwens in het voorjaar naar een Sterrenwacht gaan?

In ons barre klimaat kun je het voorjaar alleen maar echt beleven in een kas. Dat kunnen ook de kassen van dierentuinen zijn. Diergaarde Blijdorp heeft de Siewertz van Reesema-kas, waar bromelia's en tropische cultuurgewassen, zoals koffie, bananenplanten en de zoete aardappel, worden gekweekt; in de Ir P. Koster-kas groeien cactussen en vetplanten. Wie geluk heeft kan in de Victoria-kas de koningin der waterlelies, de Victoria Amazonica, zien bloeien. Artis heeft een woestijnkas met succulenten en cactussen, een (heel warme) tropische kas met oerwoudbomen, cacaoplanten en bloeiende orchideeën, en een moeraskas waar vleesetende planten groeien. Burger's Dierenpark in Arnhem beschikt over anderhalve hectare overdekt tropisch regenwoud, en een - eveneens overdekt - mangrovebos. In augustus gaat de overdekte woestijn open.

    • Maarten ’t Hart