Driedubbele salto boven het canvas

Flower Cup: Sporthal De Bloemhof, Hoornweg 187, Aalsmeer; 20 mrt, 14.30 uur: elite-springers met de kwalificatieronden; 20.00 uur: finale. Inl 02977-25447.

Sprongen maken van acht meter hoogte boven een stuk canvas van twee bij vier meter is hun gemeenschappelijke tic. Driehonderd amateur-gymnasten uit tien verschillende landen dingen aanstaande zaterdag mee naar de Flower Cup, op het (tweejaarlijkse) internationale trampolinetoernooi, dat voor de tiende keer in Aalsmeer wordt gehouden.

De eskimo's spanden dierenhuiden tussen palen en zorgden voor volksvermaak door, gebruikmakend van de verende werking, de zwaartekracht te trotseren. Toch was het de Fransman Du Trampoline die beschouwd wordt als de grondlegger van het trampolinespringen. In 1798 introduceerde hij een apparaat in de circuswereld, waarboven artiesten acrobatische sprongen uitvoerden. Het duurde tot 1939 voordat het springapparaat in massa-productie werd genomen. De Amerikaan Nissen was de ontwikkelaar van het huidige apparaat. Hij kreeg de wind mee, toen de Amerikaanse luchtmacht het toestel ging gebruiken voor de opleiding van de vliegers in WO II. Als het vliegtuig met de springstoel verlaten moest worden, was het van essentieel belang dat de vlieger zijn ruimtelijke oriëntatie behield en dat hij geleerd had hoe te bewegen in de vrije val. In de vijftiger jaren werd het Internationale Trampoline Verbond opgericht en trampolinespringen werd een sportdiscipline die wereldwijd beoefend zou gaan worden. In 1961 werd Rien de Ruiter de eerste Nederlandse kampioen. Ons land telt nu zo'n 250 actieve wedstrijdspringers, die verenigd zijn in 23 clubs, aangesloten bij de KNGB. Aanstaande zaterdag vindt in Aalsmeer voor de tiende keer het (tweejaarlijkse) internationale trampolinetoernooi om de Flower Cup plaats.

Driehonderd amateur-gymnasten uit tien verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten komen hiervoor naar Nederland. De meeste deelnemers vinden onderdak bij gezinnen, en allen betalen zelf het inschrijfgeld, de reis en eventuele verblijfskosten. De gemeenschappelijke tic is dat zij het turnen in de ruimte boven en op het vier bij twee meter grote canvas niet kunnen laten. Een wedstrijd bestaat gewoonlijk uit drie onderdelen: een verplichte, en twee keuzeoefeningen. Een top trampolinespringer doet een oefening gemiddeld zo'n eenentwintig seconden, een paar tellen meer dan de mindere goden. Dat verschil in tijd komt door de hoogte (zo'n zeven à acht meter boven het vloeroppervlak) die een topper weet te bereiken: extra hoogte betekent extra fracties van een seconde om de dubbele of drie-dubbele salto's met schroef technisch beter uit te voeren. De oefeningen worden beoordeeld door twee jury's, die op een één meter hoog podium langs de trampoline de verrichtingen van de trampolinespringers volgen. De ene jury bepaalt de moeilijkheidsgraad, de andere de uitvoering.

Bij het synchroon springen (dat in Aalsmeer overigens niet op het programma staat) neemt nog een derde jury langs de trampoline plaats: zij let uitsluitend op de synchroniciteit in de bewegingen van de springers. De jury maakt nog gebruik van (ouderwetse) klapbordjes om de waardering kenbaar te maken. Uitgegaan wordt steeds van de maximale score (10), waarna voor ieder oneffenheidje - net als bijvoorbeeld bij het kunstrijden op de schaats of het turnen - aftrek van punten plaatsvindt. In Aalsmeer verschijnen enkele internationale toppers aan de start, onder hen bijvoorbeel de Deen Andes Christiansen, die vorig jaar met zijn landgenoot John Hansen wereldkampioen werd bij het synchroon springen. Ook de 34-jarige Hanz Jurgen Michels, die bij alle voorgaande wedstrijden van de Flower Cup van de partij was, is weer aanwezig. Michels was eigenlijk al gestopt met de wedstrijdsport, maar is speciaal voor de tiende uitgave van het evenement weer in training gegaan.

    • Paul de Lange
    • Hans van Zetten