Canada wil top van Clinton en Jeltsin tot G-7 uitbreiden

OTTAWA, 18 MAART. De ontmoeting op 3 en 4 april tussen de Amerikaanse president Clinton en zijn Russische ambtgenoot Jeltsin in Vancouver zou uit moeten groeien tot een volledige G-7 top. Dit heeft de Canadese minister-president Brian Mulroney gisteren gezegd.

Volgens Mulroney moet de bijeenkomst van de zeven grote gendustrialiseerde landen, gepland voor begin juli in Japan, worden vervroegd omdat Rusland Westerse steun hard nodig heeft.

De Canadese minister-president spoorde de G-7 landen aan om minder te praten en de beloofde hulp daadwerkelijk te geven. Hij zei dat Canada en Duitsland de meeste hulp hebben geboden en dat “alle andere (G-7) leden beginnend met de Verenigde Staten hun beloften waar moeten maken.” Mulroney zei dat president Clinton vast besloten is dat de G-7 als groep “succesvol” zal zijn en dat de VS “leiderschap zullen tonen om steun te verlenen bij de Russische democratische hervormingen en president Jeltsin te helpen.”

Canada's plan vindt steun bij de Franse president Mitterrand die ook suggereerde om de besprekingen over steun te voeren als verlengstuk van de ontmoeting tussen beide staatshoofden Mulroney voert telefonisch overleg met Clinton en de Duitse kanselier Kohl. (Reuter).

Onze correspondent in Tokio voegt hieraan toe:

De Japanse regering is zeer ontstemd over de uitspraak, gisteren tijdens een bezoek aan Jeltsin in Moskou, van de Franse president om desnoods alleen besprekingen te houden tussen de landen die bereid zijn Rusland financieel te hulp te komen. Minister Watanabe van buitenlandse zaken zei dat van de vorig jaar ter beschikking gestelde hulp (24 miljard dollar) nog niets terecht is gekomen omdat Rusland niet voldoet aan de criteria van het IMF. Hij onderstreepte dat “Ruslands grote problemen worden veroorzaakt door onopgeloste technische kwesties.” Het onderlinge overleg tussen de landen van de G-7 over het al dan niet vervroegen van de gesprekken over Rusland duren nog voort.