Brussel is verontrust over handel met de VS

BRUSSEL, 18 MAART. De Europese Commissie wil dat de VS ophouden met “beschadigende speldeprikken” in de handelsrelatie met de EG en eindelijk het handelsbeleid vastleggen. President Clinton staat “duidelijk onder protectionische invloeden”, aldus handelscommissaris Brittan gisteren. “We hopen dat hij daaraan weerstand biedt.”

De Commissie viel gisteren de vliegtuigsubsidies van de Amerikaanse regering aan, precies aan de vooravond van een cruciaal overleg tussen voorzitter van de Europese Commissie Delors en president Clinton in Washington.

Volgens Brittan lijken de VS afspraken met de EG over het maximaal toegelaten subsidieniveau te overschrijden. Vorige maand beschuldigde Clinton de EG ervan met 26 miljard dollar subsidie aan Airbus rechtstreeks het ontslag van 28.000 Boeing-arbeiders in de VS te hebben veroorzaakt.

In Brussel wordt ervan uitgegaan dat de VS vanaf komende maandag Europese bedrijven de toegang tot de markt voor telecommunicatie- en energiecontracten van de federale overheid zullen ontzeggen. Dit is een tegenmaatregel tegen een EG-richtlijn voor openbare aanbestedingen. Eerder kondigden de VS anti-dumping heffingen aan op de import van Europese staalprodukten.

Brittan zei de Amerikaanse protesten tegen de Europese richtlijn voor overheidsaanbestedingen “nutteloos” te vinden. “De Amerikanen krijgen er juist kansen door die ze nooit hebben gehad”. Tegelijk zei hij dat de EG bereid is concessies te doen, mits de Amerikanen ook hun markt meer open stellen. De Commissie beklaagde zich erover dat Clinton in toespraken wel vrijhandel verdedigt, maar tegenovergestelde maatregelen jegens de EG neemt. Het resultaat is volgens Brittan “verwarring” in de zakenwereld.