Bonden leggen 12 metaalbedrijven plat

ROTTERDAM, 18 MAART. De stakingen in de metaal- en elektrotechnische industrie hebben zich vanmorgen uitgebreid tot twaalf bedrijven. In vijf gevallen gaat het om stakingen voor 48 uur.

Door de stakingen, die vandaag de vierde dag ingingen, is de produktie in de twaalf bedrijven nagenoeg volledig stil komen te liggen, waaronder bij zeven scheepswerven in Groningen. Begin van de week werd in een paar bedrijven gestaakt. De bonden besloten de stakingsacties uit te breiden, nadat "informeel' overleg met de werkgevers (verenigd in de FME) over aanvulling van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO) dinsdag op niets uitliep. Voorzitter B. van der Weg van de Industriebond FNV sluit niet uit dat volgende week in een aantal bedrijven stakingen voor onbepaalde tijd uitbreken.

Bonden en FME verschillen fundamenteel van mening over een "dringende aanbeveling' aan metaalwerkgevers over WAO-reparatie. De bonden willen dat daarin komt te staan dat ze mogen meebeslissen; de werkgevers willen de bonden alleen betrekken bij overleg over eventuele WAO-reparatie. De bondsvariant staat volgens de FME vrijwel gelijk aan “een juridische verplichting” en betekent “in ieder geval een zware morele verplichting”. “Een bij FME aangesloten werkgever moet dan wel van goede huize komen als hij niet tot een regeling wil komen, of als hij tot een andere regeling wil komen dan de vakbonden eisen. (...) Onze eigen aanbeveling zou dan rechtstreeks argument voor stakingen in de onderneming kunnen opleveren”, aldus de FME in een bericht aan haar leden.

Tijdens de stakingsacties proberen de bonden met afzonderlijke bedrijven regelingen te treffen ter reparatie van het zogenoemde WAO-gat. Vorige week lukte dat als eerste bij VMF Stork. Gisteren zei Philips, eveneens een prominent lid van de werkgeversorganisatie FME, bereid te zijn mee te werken aan WAO-reparatie. Verschil is dat Stork onder de CAO valt die de FME met de bonden afsluit, terwijl Philips een eigen bedrijfs-CAO kent.