Boeren richten boerenpartij op

DEN HAAG, 18 MAART. Tijdens een bijeenkomst in Doornspijk op de Veluwe hebben enkele boeren gisteravond besloten het plan door te zetten voor oprichting van een nieuwe "boerenpartij'.

Op korte termijn zullen een bestuur worden geformeerd, statuten opgesteld en zal men zich inschrijven bij de Kiesraad. De bedoeling is mee te doen aan de Tweede-Kamerverkiezingen in mei volgend jaar. De drie oprichters zijn de rundveehouder J. Platte Rzn uit Doornspijk, veehouder D. Guichelaar uit De Krim en varkenshouder P. Koekoek uit Hollandscheveld. Guichelaar zal voorlopig als voorzitter optreden. Koekoek is een neef van de overleden Hendrik Koekoek, die in 1963 de eerdere Boerenpartij oprichtte, die in 1976 zelfs zeven kamerzetels verwierf. De situatie in de landbouw en criminaliteit zijn de thema's, waar de nieuwe partij zich op wil richten.