Bio-burger zonder frites

Eetcafé Coctèl, Willemsplein 28, Arnhem, Inl 085-517262.

De snelle hap staat slecht bekend. "Een vette bek scoren', luidt niet voor niets de hedendaagse term. Dat kan anders, moeten ze in Arnhem hebben gedacht. Zodoende is die stad een restaurant rijk waar ze “gezond fast food” serveren; naar eigen zeggen als eerste in Nederland. Coctèl heet het en het ligt pal tegenover Luxor aan het Willemsplein.

Op de ruit prijst het restaurant zich aan als "eetcafé' en dat lijkt toepasselijker dan fast-food-restaurant. Lichtgele en lichtbruine tinten scheppen een zomerse sfeer. Manshoge planten, een heuse fontein en een stoffen papegaai completeren de ambiance. Er wordt gegeten aan ronde tafels waar overwegend luie rieten stoelen bij staan. Een wat grotere, ovale tafel is bezaaid met kranten en tijdschriften. Middle-of-the-road muziek laat zich nadrukkelijk horen. Bij mooi weer kun je op een klein terras zitten, maar met de drukke zesbaansweg pal voor de deur is dat geen onverdeeld genoegen. De kaart gaat uitgebreid in op de achtergrond van Coctèl: “Eerlijk en puur geldt voor al onze gerechten.

Want alles komt zoveel mogelijk uit de biologische landbouw: alle groente, het vlees, de zuivel, de bakkersprodukten, de vruchtensappen, de wijnen en het bier.” Papier en glaswerk zijn vanzelfsprekend recycled. Hamburgers heten beefburgers en zijn gemaakt van “eerlijk en puur natuur rundvlees”. Het zijn termen die niet zoveel zeggen. De andere burgers zijn van kip, lamsvlees en tahoe. Verder biedt de kaart belegd stokbrood, soepen, hartige taarten, lasagna, spaghetti bolognese en vier salades. Ontbijten kan ook, met yoghurt en müesli. Naast het gebruikelijke drankenassortiment - ook gedestilleerd - zijn er vruchtensappen en "groentemix'.

Reguliere fast food-restaurants leveren de etenswaren just in time: op het moment dat de klant bestelt, zitten de hamburgers al tussen de broodjes en worden de frieten uit de olie geschept. Coctèl bewijst meer eetcafé te zijn dan fast-foodrestaurant, want het duurt zeker een kwartier voordat het eten op tafel staat. Het knapperige bruine broodje waarin de beefburger wordt geserveerd, steekt alle concurrenten van de bekende hamburgerketens naar de kroon. Zo'n pittig broodje verdient stevig tegenspel. Het flinterdunne, droge schijfje rundvlees daarentegen is daartoe volstrekt niet in staat. Van het biologisch huppelen in de wei gaan koeien zich misschien lekkerder voelen, ze gaan er niet per se lekkerder van smaken. À ƒ 6,95 is de beefburger bovendien stevig aan de prijs. Geen serieuze concurrentie voor de quarterpounder, laat staan voor de bacon double cheeseburger.

Van hamburgers bakken mogen ze in de biologische hoek weinig sjoege hebben, salades maken kunnen ze des te beter. De salade assorti is een bord vol maïssalade, tomaat-koolsalade en aardappelsalade. Lekker, goed gekruid en voor ƒ 5,75 niet duur. Een patatje van biologisch geteelde aardappels zou de maaltijd compleet kunnen maken, maar helaas, Coctèl serveert geen patat.

Het water is, heel chic, van Apollinaris, de fabrikant die zijn produkt "the queen of table waters' noemt. De op een bordje aangeprezen appeltaart uit eigen keuken deed besluiten de toetjes te laten voor wat ze waren. Geen yoghurt of vruchtensla dus. Wel een espresso, keurig geserveerd met een klein glaasje water. Maar dat was gezien de slappe bak niet echt nodig. De royale punt appeltaart stelt teleur: keihard deeg en aanzienlijk meer rozijnen dan appel. Met nog twintig restaurants binnen een straal van tweehonderd meter zal Coctèl het niet makkelijk krijgen.

    • Dick van Eijk