Becker trekt met afzeggingen spoor van ellende

KEY BISCAYNE, 18 MAART. Boris Becker heeft dit jaar nog niet veel werk kunnen maken van zijn intentie de eerste plaats op de wereldranglijst te heroveren. Wel heeft hij al een spoor van ellende door de tenniswereld getrokken. Niet alleen meldde hij zich af voor het Davis-Cupteam, wat tot grote opwinding leidde in Duitsland, hij zorgde ook voor ontreddering bij een aantal toernooidirecteuren omdat hij door ziekte niet in staat was aan zijn verplichtingen te voldoen.

Gisteren kreeg de organisatie van het toernooi in Key Biscayne een telefoontje van de 25-jarige Duitser dat hij wegens ziekte niet kon spelen. Eerder dit jaar trok hij zich terug voor de halve finale van het indoortoernooi in Stuttgart en kwam hij op het aansluitende toernooi in Rotterdam vertellen dat een ongesteldheid hem een sportief optreden onmogelijk maakte.

In Florida had de Duitser al de derde ronde bereikt zonder ook maar een bal te slaan. Hij had, net als alle geplaatste spelers, een vrije eerste ronde en hoefde voor de tweede ronde niet in actie te komen omdat zijn tegenstander, de Italiaan Gianluca Pozzi, zich wegens een acute blindedarmontsteking had teruggetrokken. De regen verhinderde vervolgens dat Becker dinsdagavond zijn partij tegen de Zweed Niklas Kulti kon spelen. Na een nacht zonder slaap en een bezorgde blik op de koortthermometer was zijn enige fysieke inspanning van de dag dat hij de telefoonhoorn van de haak tilde om het slechte nieuws over te brengen. De "prestatie' die Becker in Key Biscayne leverde werd beloond met een prijzengeld van 15.500 gulden en achttien punten voor de wereldranglijst. Het was niet de eerste keer dat hij zich voor dit toernooi terugtrok. In 1987 werd hij getroffen door voedselvergiftiging.

Het terugtrekken van de als vierde geplaatste Becker was de zoveelste tegenslag waarmee dit toernooi, dat zo graag een superstatus zou krijgen, te maken kreeg. De zware storm van afgelopen weekeinde, de March Monster gedoopt, zorgde voor vernielingen op het terrein en maakte spelen op zaterdag onmogelijk. Dinsdag was de regen spelbreker en dat herhaalde zich gisteren. De als eerste geplaatste Jim Courier heeft na zes dagen nog maar één wedstrijd gespeeld omdat zijn ontmoeting met Michael Pernfors tweemaal werd uitgesteld. Als hij vandaag wint en het weer maakt een normaal programma mogelijk moet hij op dezelfde dag zijn volgende partij spelen. “Geen probleem”, zei Courier, “ik ben fit genoeg om dat aan te kunnen.”

Voor Paul Haarhuis duurde de droge periode net lang genoeg om zijn partij tegen Andrei Medvedev, die een dag tevoren was gestaakt, af te maken. De speler uit de Oekraïne was zeer wisselvallig, maakte veel onnodige fouten, maar Haarhuis kon er onvoldoende van profiteren. Hij verloor in twee sets: 6-4 en 6-4. Beter verging het hem in het dubbelspel met de nogal matig acterende Jacco Eltingh tegen Keil/Randall, maar in de derde set zorgde de regen voor een onderbreking.

In het dubbelspel had Richard Krajicek een goede warming up voor zijn ontmoeting van vandaag in de vierde ronde met Andre Agassi. Samen met Jan Siemerink werd het duo John Fitzgerald (32) en Trevor Kronemann in twee sets verslagen: 7-6 (8-6) en 6-3. Krajicek heeft in de periode dat hij veelvuldig geblesseerd was het dubbelspel op toernooien laten schieten, maar lijkt nu toch over zijn angst heen te zijn dat zo'n programma leidt tot overbelasting en lichamelijk ongemak. “Je kunt op een dag dat je geen enkelspel hebt toch de baan op. Het is veel beter dan trainen.” En als de partij dan loopt zoals gisteren draagt het ook bij aan zijn zelfvertrouwen, dat die nodig heeft voor zijn ontmoeting met Agassi die bijzonder goed op dreef is.

    • Peter de Jonge