ANTILLEN (2)

De Antillen hebben groot gelijk. Nederland mag nog best even bloeden na 350 jaar koloniaal wanbeheer.

Vroeger wisselden Engelsen, Fransen, Spanjaarden en Nederlanders elkaar daar als heersers af. Nu is blijkbaar ook de Italiaanse mafia aan bod. Dat is na zo'n geschiedenis toch niets bijzonders. Ook andere treurige gevolgen zijn overduidelijk: geen bestuurstraditie, een (vooral door de Shell veroorzaakt) verziekt milieu, geen ruimtelijke planning, een slavenmentaliteit en blankenhaat, een taalprobleem, een oedipuscomplex, een dominante zwarte katholieke kerk met blanke paters en een blank protestantisme, de terreur van het toeristenbedrijf, armoede, criminaliteit, werkloosheid, woningnood, drugs, enzovoorts. Het is jammer dat naast Boeli van Leeuwen en Frank Martinus er daar nog geen is als V.S. Naipaul.

Waar blijft de Antilliaanse schrijver die zonder sentiment en melancholie de geschiedenis blootlegt. Pas dan zal de Curaçaose politicus tegen Lubbers en de zijnen opkunnen. Beroep op liefde, gevoel en begrip voor een Antilliaanse mentaliteit is onzin. Men kan van India leren.