Ahold en bonden eens over WAO-aanvulling

ROTTERDAM, 18 MAART. Het Ahold-concern en de bonden hebben gisteren overeenstemming bereikt over aanvulling van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid tot 70 procent van het laatst verdiende loon.

Het betreft het achtste akkoord tussen werkgevers en werknemers waarin WAO-reparatie is geregeld, nadat de Tweede Kamer twee maanden geleden besloot te korten op de uitkeringen voor werknemers die na 25 januari volgend jaar in de WAO terechtkomen. De kosten zijn steeds voor de werknemers.

Eerder werden regelingen voor het dichten van het zogenoemde WAO-gat getroffen bij Vroom en Dreesmann, Koninklijke Bijenkorf, vakcentrale FNV, Heineken, VMF Stork en Fusion. Dit betreft allemaal regelingen op bedrijfsniveau. Tot dusver is alleen voor de 3.000 werknemers bij natuursteenbedrijven een collectieve regeling op bedrijfstakniveau afgesproken.

Gisteren schaarde Philips zich in de reeks bedrijven die heeft toegezegd de mogelijkheden van WAO-reparatie te willen onderzoeken. Ook de overheid wijst volgens de bonden collectieve reparatie van het WAO-gat voor de 700.000 ambtenaren niet af. De bonden concludeerden dit na overleg met Binnenlandse Zaken, dat gisteren plaatshad.

De regeling bij Ahold geldt voor de werknemers bij Albert Heijn, Jamin, Etos, Gall & Gall en Grootverbruik. In totaal gaat het daarbij om 50.000 mensen, maar de reparatie-regeling is in het bijzonder van belang voor circa 26.000 werknemers die het minimumloon of meer verdienen. (De overigen verdienen, doordat ze in deeltijd werken, minder en komen bij arbeidsongeschiktheid niet boven de algemene AAW-uitkering uit.

Het WAO-gat bij Ahold wordt collectief herverzekerd bij een verzekeringsmaatschappij. De financiering geschiedt mede door een verlaging van de bestaande bovenwettelijke uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid voor toekomstige WAO'ers. Aan premie betalen de werknemers ongeveer 2,5 procent van het WAO-loon (franchise 28.000 gulden, maximaal 75.000 gulden op jaarbasis).