Ahold aangeboden bij vast sentiment

AMSTERDAM, 18 MAART. Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen sprake van een terughoudende stemming. Belegers waren beducht op het uitblijven van een Duitse renteverlaging.

AMSTERDAM De stemming zat er vanochtend redelijk goed in. Cyclische waarden werden gevraagd, waarbij buitenlandse institutionele beleggers aan de koopzijde opereerden. In het oog springende stijgers waren Fokker, Nedlloyd, Volmac en Hoogovens. Ahold daarentegen duikelde omlaag na het bekend maken van de jaarcijfers en de aangekondigde claimemissie. Het aandeel verloor 2 gulden op 95,90. Volgens een handelaar temperde de aangekondigde claimemissie en de prijsdruk in de VS de vraag van beleggers. Volmac voegde 2,60 gulden aan de koers toe op 17,60, een winst van 17 procent. Elsevier noteerde 1,60 gulden hoger op 127,90.

De stemmingsindex steeg 1,4 punt tot 107,6, terwijl de EOE-index 1,59 won op 318,47.

NEW YORK Het Dow Jones industrieel gemiddelde van 30 industriefondsen eindigde gisteren bij kalme handel 15,96 punten lager op 3.426,99.

LONDEN Het FT-100 koersgemiddelde zakte vanmorgen wat verder weg. De indice raakte gisteren bijna 30 punten kwijt. Tegen het einde van de ochtend was er een verlies van bijna zeven punten bij 2.883,2.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen trokken vanochtend licht aan. Na de opening wees het Dax-30 gemiddelde een winst van bijna zes punten aan en bewoog zich halverweg de morgen omstreeks 1.692. Indien de lang verwachte renteverlaging zich vandaag niet voordoet, kon het koersgemiddeld wel eens stevig inzakken, zo viel te beluisteren.

TOKIO Het Nikkei koersgemiddelde van 225 fondsen spring gisteren met 554,53 punten (3,05 procent) omhoog tot een nieuw hoogtepunt voor dit jaar van 18.727,90. Volgens handelaren werd de zeer goede stemming ingegeven door de verwachting dat de regering in april een aantal fiscale maatregelen zal bekendmaken om de economie te stimuleren. Zowel particuliere als institutionele beleggers waren actief in de markt met veel belangstelling uit het buitenland. De idee dat de Japanse economie een dieptepunt heeft bereikt, droeg hieraan bij.