Actie tegen rechts in Duitsland

BONN, 18 MAART. De politie en het openbaar ministerie hebben vanmorgen vroeg in vier Duitse deelstaten invallen gedaan in woningen van leden van de vorig najaar verboden rechtsextremistische Deutsche Alternative (DA). Bij deze actie in Hessen, Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen werden 29 woningen doorzocht. Behalve veel propaganda- en bewijsmateriaal (voor DA-activiteiten) werd in één geval ook springstof in beslag genomen.

Volgens de directeur van de afdeling Rijnland-Palts van de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV), Dostmann, maakt het in beslag genomen materiaal ook duidelijk hoe groot “de gevaarlijke zuigkracht” van extreem rechts is.

In Noord-Duitsland, vooral in het Oostduitse Mecklenburg-Voorpommeren, wordt hernieuw geweld tegen buitenlanders gevreesd nu daar de afgelopen weken zeer grote aantallen asielzoekers (honderden dagelijks) al dan niet illegaal uit Polen binnenstromen. Deze extra grote toeloop wordt in verband gebracht met de komende wijziging (verscherping) van het Duitse asielrecht. De opvangcentrale Rostock, waar vorig jaar augustus ernstige rasselrellen waren, is intussen zó vol dat asielzoekers direct naar andere deelstaten mogen worden doorgezonden.