VN-konvooi mag Bosnië niet in

SARAJEVO, 17 MAART. Ondanks alle beloften van hun politieke en militaire leiders hebben de Bosnische Serviërs gisteren opnieuw geweigerd een VN-hulpkonvooi naar het belegerde Srebrenica te laten rijden.

Gisteren nog herhaalde de politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, dat het hulpkonvooi voor Srebrenica - dat al vijf dagen bij Mali Zvornik aan de Bosnisch-Joegoslavische grens staat - niets in de weg zou worden gelegd en dat het VN-personeel in staat zou worden gesteld zieken en gewonden te evacueren, inclusief gewonde verdedigers van de stad die bereid zijn hun wapens in te leveren. Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde gisteren zelfs dat de Serviërs een veilige corridor hadden ingericht voor het konvooi. De Franse bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, generaal Morillon, had eerder al de toestemming van de militaire bevelhebbers van de Bosnische Serviërs gekregen en laten weten dat het “voor 99 procent zeker” was dat het konvooi gisteren naar Srebrenica zou mogen rijden. Zelf heeft Morillon zich uit solidariteit met de 60.000 belegerde inwoners van Srebrenica zijn hoofdkwartier in de stad opgeslagen. Srebrenica kreeg voor het laatst in december voedselhulp via de weg.

Ondanks al deze toezeggingen mocht het konvooi ook gisteren Bosnië niet binnen. Gisterochtend werd geëist dat het konvooi alle communicatie-apparatuur aan de grens zou achterlaten; de leiding van het konvooi weigerde dit. Of dit argument later gisteren nog werd gebruikt om het konvooi tegen te houden is niet duidelijk.

De situatie in de buurt van Srebrenica wordt gecompliceerd door de gevechten tussen de Bosnische Serviërs en de moslims. Gisteren slaagden de moslims er naar eigen zeggen in de verbinding tussen de grensstad Mali Zvornik en Pale, waar de Bosnische Serviërs hun hoofdkwartier hebben, af te snijden. Volgens Tanjug werden bij de gevechten niet ver van Zvornik gisteren drie Bosnische Serviërs en twintig moslims gedood.

Gisteren werd bekend dat een dorp bij Srebrenica zaterdag is gebombardeerd in wat neerkomt op een nieuwe schending van het internationale vliegverbod in het Bosnische luchtruim. Vanuit drie eenmotorige propellervliegtuigen werden bommen gegooid op het dorp; volgens een woordvoerster van de VN vlogen de drie toestellen na het bombardement in de richting van Joegoslavië.

Radovan Karadzic heeft gisteren voor zijn vertrek naar New York, waar het Bosnië-overleg wordt hervat, gezegd dat de Bosnische Serviërs “waarschijnlijk” het vredesplan van de bemiddelaars Vance en Owen niet zullen ondertekenen, tenzij er alsnog “radicale veranderingen” worden aangebracht in de grenzen van de autonome provincies. (Reuter, AFP, AP)