Verdachten van vele tientallen bankroven vast

DEN HAAG, 17 MAART. De Haagse politie heeft afgelopen vrijdag twee Hagenaars van 31 en 33 jaar aangehouden die ervan worden verdacht enkele tientallen bankovervallen in geheel Nederland te hebben gepleegd. Daarbij zou voor vele honderdduizenden guldens zijn buitgemaakt.

Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De twee hadden vrijdag een overval in Montfoort gepleegd op een wijze die de Haagse politie vrijwel onmiddellijk in verband bracht met het profiel van een Haagse dadergroep van twee man. Deze twee plegen overvallen met grof geweld, dragen riotguns en bivakmutsen en maken gebruik van auto's die in Den Haag gestolen zijn. Aan die karakteristieken voldeed ook de overval in Montfoort.

Na door de politie van Montfoort te zijn ingelicht hield de politie de toegangswegen naar Den Haag in de gaten en later op de dag werden de verdachten bij het binnenrijden van de stad gearresteerd. Bij huiszoeking in twee panden werden vier geweren, twee handgranaten, twee revolvers en twee pistolen aangetroffen, en een grote hoeveelheid munitie die volgens een woordvoerder van de politie gewoonlijk bij de olifantenjacht wordt gebruikt en waarmee gemakkelijk een motorblok kan worden doorboord. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten. De twee zijn al eerder in aanraking geweest met de politie wegens overvallen. Of ze ooit eerder zijn veroordeeld kon de woordvoerder niet zeggen.

Volgens commissaris Bloemsma maakt deze arrestatie duidelijk dat “de integrale aanpak van roofovervallen” vruchten afwerpt. De Haagse politie wordt geregeld verweten op dit punt achter te blijven bij andere steden, die een speciaal "roofbijstandsteam' hebben geformeerd. Het aantal overvallen is in 1991 en 1992 weliswaar gestegen van 23 tot 33, maar het oplossingspercentage van 45 is in die jaren constant gebleven.

Van de 23 overvallen in 1991 werden er zeven op banken gepleegd, van de 33 vorig jaar waren er vijf overvallen op banken. Volgens de politie wijken de overvallers steeds vaker uit naar postkantoren en -agentschappen, omdat banken meer zijn gaan doen aan preventie. De politie voert overleg met de PTT, waarbij er op wordt aangedrongen de postkantoren uit te rusten met eenzelfde beveiligingspakket als de banken.