Veld van Spartak bij eerste test afgekeurd

MOSKOU, 17 MAART. De wedstrijd Spartak Moskou-Feyenoord gaat vanavond misschien niet door. De waarnemers van de Europese voetbalbond UEFA hebben het veld in het centrale Loezjniki-stadion vanmorgen afgekeurd. Vanmiddag om vier uur Nederlandse tijd zullen de UEFA en de scheidsrechter het veld aan een laatste test onderwerpen. De grasmat van het olympisch stadion is momenteel “één groot moeras”.

De technische staf en de terreinknechten van het Loezjniki-stadion hebben de afgelopen dagen met man en macht geprobeerd het veld op tijd gereed te krijgen. Ze worden daarbij geholpen door dienstplichtige soldaten. De commandant van het Moskouse legergarnizoen heeft bijvoorbeeld een aantal battaljons en hetelucht-kanonnen beschikbaar gesteld om het veld en de tribunes van sneeuw te ontdoen. De afgelopen weken heeft het in Moskou zwaar gesneeuwd. Maar nadat deze hulpmiddelen waren ingezet, is het gaan dooien. Als gevolg daarvan is de grasmat nu onbespeelbaar geworden en zijn zelfs de kalklijnen niet meer zichtbaar.

Technisch-directeur Vladimir Koezmin heeft zich vanmorgen boos gemaakt over de kritiek van de UEFA. “Toen we in november in Noorwegen moesten spelen, was het veld veel slechter. Ondanks de sneeuwstorm ging de wedstrijd toen wel door. Kennelijk heeft de UEFA nu besloten aan ons ineens hogere eisen te stellen”, aldus Koezmin.

Als de wedstrijd niet doorgaat zal de wedstrijd morgen worden gespeeld, volgens voorzitter Jori Sjljapin. Mocht het veld opnieuw worden afgekeurd, dan wordt de wedstrijd nogmaals 24 uur uitgesteld. Wanneer vrijdag tot afgelasting wordt besloten, komt de UEFA in een spoedzitting bijeen om een nieuwe datum (en eventueel locatie) aan te wijzen.

De laatste keer dat een Europa-Cupwedstrijd van een Nederlandse club werd afgelast, was in 1987. Toen konden Ajax en Malmö in de kwartfinale van het toernooi voor bekerwinnaars pas drie dagen later dan gepland hun opwachting maken. Het Zweedse veld was door de sneeuw onbespeelbaar geworden.

Ajax verloor die uitgestelde ontmoeting met 1-0, maar plaatste zich later voor de halve finale dankzij een 3-1 overwinning in Nederland. De Amsterdammers wonnen dat jaar de Europa Cup 2 door in de eindstrijd het Oostduitse LOK Leipzig met 1-0 te verslaan.

    • Hubert Smeets