Van Gaal: "Ik kan ploeg niets verwijten'

De grootste domper in zijn loopbaan als trainer? Nee, Ajax-trainer Louis van Gaal was al eens dieper geraakt, zei hij.

Twee jaar geleden, toen hij nog assistent was van Beenhakker, verloor Ajax in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen met 1-0 van SVV op de dag dat concurrent PSV in Groningen onderuit ging. De misstap had fatale gevolgen. PSV zou op doelsaldo kampioen worden. De uitschakeling in de kwartfinale van de UEFA-Cup incaseerde hij gisteren als “een geweldige kater”. Maar zo'n slecht elftal is Auxerre ook weer niet, sprak Van Gaal verzachtend.

“Ik kan mijn spelers niets verwijten”, zei hij. “Van der Sar heeft na de eerste minuut uitstekend gekeept.” En over de instelling van de spelers: “Je kunt niet altijd in de wedstrijd zijn. Dat hoop je als trainer. Vooraf had ik het gevoel dat er een soort overconcentratie heerste. Dat heb ik proberen weg te nemen. Maar dan nog weet je niet of de zenuwen er al waren of dat de onzekerheid ontstond door de fout van Van der Sar.”

De trainer sprak zijn teleurstelling uit over scheidsrechter Röthlisberger, die tegen alle verwachting in verzuimde ook maar een seconde blessure-tijd bij te trekken. “Ik dacht dat we zeker drie minuten langer hadden moeten spelen.”

Van der Sar gaf toe dat hij nerveus aan de wedstrijd was begonnen. “Het was mijn fout. Ik had die bal gewoon weg moeten rammen, maar wilde het te mooi doen. Het was terecht dat Vink me openlijk terecht wees. Het is vervelend in een zo belangrijke wedstrijd een fout te maken. Mede daardoor kwamen we in de problemen. Ik was gewoon te gespannen.”

Over de terugspeelbal in de eerste minuut, die met een stuit op Van der Sar afkwam, zei Blind: “Zo geef ik ze altijd. Van der Sar had de bal gewoon moeten wegschieten of, beter nog, naar de andere kant moeten draaien.”

Dennis Bergkamp had weinig last gehad van zijn enkelblessure en vond dat hij lekker gevoetbald had. “Maar die ene goede kans kwam niet.” De toekomstige Milanees vond dat scheidsrechter Röthlisberger veel toeliet. Hij en Pettersson werden keihard aangepakt door Guerreiro en Prunier. “Misschien was het wel een nadeel dat de scheidsrechter Frans sprak en wij niet.”