Tekort op lopende rekening VS in '92 fors gestegen

WASHINGTON, 17 MAART. Het tekort op de Amerikaanse lopende rekening van de betalingsbalans is vorig jaar dramatisch gestegen tot 62,45 miljard dollar. In 1991 bedroeg het tekort slechts 3,68 miljard dollar. Dit heeft het ministerie van handel gisteren bekendgemaakt.

In 1991 bleef het tekort beperkt door de bijdragen van de geallieerden aan de kosten van de Golfoorlog. In 1992 was dat afgelopen. Een derde van het tekort (22 miljard dollar) over 1992 werd geboekt in het laatste kwartaal.

De lopende rekening omvat niet alleen de handelsstromen in goederen van en naar andere landen, maar ook de handel in diensten en de investeringsstromen van en naar de Verenigde Staten. In die zin is de lopende rekening de beste graadmeter voor de gezondheid van de Amerikaanse handel. In het vierde kwartaal van vorig jaar nam de handel in goederen iets toe, maar die stijging werd op de lopende rekening teniet gedaan door een krimpende handel in diensten en dalende investeringen in de VS. (Reuter, AP)