Spaan verlaat directie van Dagbladunie

ROTTERDAM, 17 MAART. Drs. C.G.G. Spaan (49) verlaat de directie van dochteronderneming van Reed Elsevier, Dagbladunie, uitgever van onder meer het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad.

Dit heeft de directie medegedeeld. Zowel Spaan als algemeen directeur van de Dagbladunie, ir G.J. van den Berg, weigeren verder commentaar. Spaan zal per 1 mei de Dagbladunie verlaten. In mei wordt hij directeur bij Onnes in Amersfoort, een werkmaatschappij van Wegener in Apeldoorn, uitgever van regionale dagbladen.

De Dagbladunie behoort, volgens analisten, op dit moment tot de minder renderende bedrijfsonderdelen binnen Reed Elsevier, hoewel de Dagbladunie in de branche geldt als één van de meest winstgevende krantenbedrijven van Nederland. De gemiddelde interne norm van Reed Elsevier, een bruto-marge van 15 procent, is door de Dagbladunie de afgelopen jaren niet gehaald door een terugval in het advertentie-aanbod.

Spaan is lid van de Mediaraad, van het Bestuur Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties en lid van de raad van commissarissen van NV RCC, het voormalige Rijkscomputercentrum.

In 1972 studeerde Spaan af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en van 1974 tot 1977 werkte hij op het ministerie van economische zaken, aanvankelijk als beleidsmedewerker van het directoraat-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen en daarna als hoofd van de afdeling Internationale Industriële zaken. Ook was hij lid van het bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting en van 1977 tot 1985 Kroonlid van het NOS-bestuur, tevens lid van de Raad van Beheer. In 1985 volgde zijn benoeming tot directeur van het Utrechts Nieuwsblad, een functie die hij in 1990 verwisselde voor het directeurschap bij de Dagbladunie.