Opnieuw tumult in het Italiaanse parlement

ROME, 17 MAART. Kort nadat opnieuw een Italiaanse partijleider aftrad wegens corruptie, hebben Kamerleden van de oppositie gisteren een rel veroorzaakt door in het debat over de smeergeldaffaire met een strop en handboeien te zwaaien.

Toen premier Amato in een afsluitende rede herhaalde dat er snel een streep moet worden gezet onder het corruptie-onderzoek, haalde een afgevaardigde van de protestpartij Lega Nord, Luca Orsenigo, een strop te voorschijn. Zijn boodschap was voor iedereen duidelijk: geen gedeeltelijke amnestie, alle corrupte politici moeten hangen. Een woedende Kamervoorzitter Napolitano heeft hem met instemming van een Kamermeerderheid voor zeven dagen geschorst als parlementslid. Ook de Lega Nord heeft disciplinaire maatregelen genomen.

Andere parlementariërs rammelden met handboeien, ontrolden een spandoek zien met de tekst "Weg met de dieven' of zwaaiden met sponsen en grote witte handschoenen, omdat het kabinet volgens hen probeert met één veeg het hele corruptieschandaal uit te wissen. Net als vorige week in de Senaat moest de ordedienst tussenbeide komen om te voorkomen dat parlementariërs van de regeringscoalitie en de oppositie met elkaar op de vuist gingen.

De protesten, waarin neo-fascisten en Lega Nord een hoofdrol spelen, waren kennelijk geïnspireerd door de tv-camera's. Op voorgaande dagen werd het "debat' in een vrijwel lege Kamer gehouden. In een afsluitende stemming kreeg een resolutie van het kabinet waarin wordt gepleit voor een betere publieke moraal, de steun van 295 Kamerleden; 248 stemden tegen.

Vlak voor het debat had Renato Altissimo bekendgemaakt dat hij aftreedt als leider van de kleine Liberale partij, een coalitiepartner die vorig jaar bijna drie procent van de stemmen kreeg. De 52-jarige Altissimo, partijleider sinds 1986 en ex-minister, had van de justitie het formele bericht gekregen dat hij ervan wordt gedacht steekpenningen te hebben ontvangen van het staatselektriciteitsbedrijf, wat hij overigens ontkent.

Altissimo is de derde partijleider in een maand die aftreedt in de corruptie-affaire. Eerder hebben de socialist Bettino Craxi en de Republikein Giorgio La Malfa hun functie neergelegd.